Burgemeester Helmond akkoord met wens voor 1 of 2 nieuwe coffeeshops

De discussie speelt al jaren, maar met het akkoord van de burgemeester lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te gaan komen. 

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Burgemeester Blanksma van Helmond is toch akkoord gegaan met de wens voor een of twee nieuwe coffeeshops in de gemeente. De discussie speelt al jaren, maar met het akkoord van de burgemeester lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te gaan komen.

Update, 22 juni 2023: Helmond wacht wietexperiment af voor beslissing over tweede coffeeshop

Ook burgemeester overstag met wens voor 1 of 2 nieuwe coffeeshops in Helmond

Het coffeeshopbeleid in Helmond staat al langer ter discussie. In 2010 werd een tweede coffeeshop geopend, maar na een aanslag met een granaat en bedreigingen aan de burgemeester, is die coffeeshop overgegaan tot sluiting.

Op dit moment is er maar een coffeeshop in Helmond. Terwijl het een stad is met bijna 100.000 inwoners, terwijl veel gemeenten beleid hanteren wat zegt dat er per 15.000 tot 40.000 inwoners een coffeeshop zou moeten zijn. Helmond telt ruim 8800 wietrokers, die goed zouden zijn voor bijna 70.000 ‘koopmomenten’ per maand volgens onderzoeksbureau Breuer & Intraval. Maar welke berekening je ook maakt, het is duidelijk dat een coffeeshop erg schraal is voor het aantal inwoners.

Nog wel een aantal euvels te overwinnen

De burgemeester wil ook onderzoeken hoe ze de cannabis consumenten die nu zelf via de zwarte markt aan hun wiet komen, in de plaats daarvan naar de coffeeshop krijgen.

Het Eindhovens Dagblad berichtte eerder namelijk dat volgens het onderzoek van Breuer & Intraval in Helmond de thuisteelt en handel tussen inwoners flink rond gaat: “De illegale verkoop van softdrugs vindt veelal heimelijk achter gesloten deuren plaats en vertrouwen tussen klant en dealers vormt de basis. Klanten kennen hun dealers vaak al jaren en zien vanwege het goede product dat zij geleverd krijgen, geen reden om gebruik te maken van het aanbod van de huidige coffeeshop.” De onderzoekers vervolgen: “Er zal tevens stevig en langdurig moeten worden ingezet op het doorbreken van vertrouwensrelaties tussen dealers en klanten, zodat deze softdrugsgebruikers ook daadwerkelijk in de nieuwe coffeeshops hun softdrugs gaan kopen.”

Het is nog wel de vraag waar die coffeeshop gaat komen

Het is nog wel de vraag waar die coffeeshop gaat komen. Altijd een heikel punt.

Dat zal in een commissie worden besproken, liefst voor de raadsverkiezing van maart 2022 bericht het Eindhovens Dagblad.

Helmond is daarnaast ook een controlegemeente voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen.