Burgemeester Helmond wil alsnog deelname wietproef en uitbreiding coffeeshops

Burgemeester Blanksma van Helmond sprak haar wens uit over deelname aan het wietexperiment en daarna pas uitbreiding van het aantal coffeeshops in de gemeente.

0
aanmelden wietproef wietexperiment etten-leur project c grow solutions experiment gesloten coffeeshopketen drachten
- Advertentie -

Burgemeester Elly Blanksma van Helmond blijft vasthouden aan de wens om deel te nemen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. Op een informatieavond voor de Helmondse politiek benadrukte ze opnieuw haar verlangen om de mogelijkheid te krijgen om meer coffeeshops in de stad te openen. Blanksma is bereid Helmond als kandidaat aan te melden als er behoefte is aan een extra gemeente voor de wietproef.

Burgemeester Blanksma pleit voor uitbreiding van coffeeshops in Helmond

Tijdens de informatieavond voor de Helmondse politiek maakte burgemeester Blanksma duidelijk dat ze voorstander is van uitbreiding van het aantal coffeeshops in de stad.

Ze benadrukte echter dat dit alleen mogelijk is als de uitbreiding een positieve invloed heeft op preventie, gezondheid en veiligheid.

Zolang de inkoop van cannabis voor coffeeshops illegaal en ongecontroleerd is, kunnen deze doelstellingen niet worden gegarandeerd, aldus de burgemeester.

Onderzoek toont trouwheid aan illegale leveranciers onder softdrugsgebruikers in Helmond

Een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Helmond wijst uit dat softdrugsgebruikers in Helmond zeer loyaal zijn aan hun illegale leveranciers, meer dan in andere gebieden.

Ze stappen alleen over naar een coffeeshop als de prijs van cannabis niet significant hoger is en de kwaliteit duidelijk beter is.

Burgemeester Blanksma erkent dat ze momenteel geen invloed heeft op deze factoren en daarom geduldig wil wachten op de resultaten van de landelijke wietproef, wat ze vorige maand ook al aangaf.

Helmond is overigens een van de 7 zogenaamde controle gemeenten van het Experiment gesloten coffeeshopketen.

Veiligheidsrisico’s en sociale aspecten van een extra coffeeshop in Helmond besproken

Tijdens de informatieavond werden ook de veiligheidsrisico’s en sociale aspecten van een extra coffeeshop in Helmond besproken.

Onderzoeksbureau Breuer & Intraval waarschuwde voor mogelijke gewelddadige reacties vanuit het criminele circuit als de illegale markt wordt verstoord door de komst van een tweede coffeeshop. Een opmerkelijke waarschuwing.

Daarnaast werd opgemerkt dat coffeeshops steeds meer een afhaalpunt worden in plaats van een sociale ontmoetingsplek.

De mening van de gemeenteraad zal worden gehoord tijdens de laatste raadsvergadering van het politieke seizoen op 11 juli. Uiteindelijk zal de beslissing echter worden genomen door burgemeester Blanksma.