Burgemeester Tilburg trekt keutel in, voorlopig geen nieuwe coffeeshops

De burgemeester geeft aan nog steeds achter de keuze van uitbreiding en spreiding van de coffeeshops te zijn, maar niet achter de procedure.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -

Na veel tumult en lokale protesten heeft burgemeester Theo Weterings van Tilburg besloten om voorlopig af te zien van het openen van een coffeeshop op het Paletplein in Tilburg-West. Dit komt na eerdere plannen voor Berkel-Enschot en Tilburg-Noord (Verdiplein) die ook al werden afgekeurd.

Tilburg heeft ruimte voor meer coffeeshops, maar is lastig te realiseren

Tilburg heeft momenteel formeel ruimte voor dertien coffeeshops, maar slechts elf zijn momenteel operationeel.

De gemeente besloot om twee extra vergunningen te verloten aan geïnteresseerde ondernemers, met de voorwaarde dat de nieuwe coffeeshops buiten het stadscentrum zouden moeten zijn.

Echter, de procedure verliep niet vlekkeloos met afwijzingen en protesten vanwege diverse redenen.

Burgemeester gaat door het stof

De burgemeester liet weten in een reactie op de website van de gemeente Tilburg: “Als burgemeester ben ik tot de conclusie gekomen dat de procedure om tot een locatie voor een coffeeshop te komen niet de juiste is. Ik sta nog steeds achter de keuze van uitbreiding en spreiding, maar niet achter de procedure”, aldus burgemeester Weterings.

“(…)Ik sta nog steeds achter de keuze van uitbreiding en spreiding, maar niet achter de procedure”

“Daarom stop ik op 20 februari met het proces om te komen tot een coffeeshop in Tilburg West en in Berkel-Enschot (Koningsoord). Ik heb de afgelopen dagen en weken veel inwoners, ondernemers, wijkraadsleden en professionals gesproken. Ook via mails en brieven heb ik zorgen en wensen ontvangen. De signalen die ik kreeg zijn divers en veelal vanuit een persoonlijke betrokkenheid bij de wijk en buurt. Ik ben tot de conclusie gekomen dat een loting over een locatie en daarna een gesprek in de wijk of in het dorp niet de juiste volgorde is. Dit leidt slechts tot onrust en onbegrip. We gaan, zoals eerder aangekondigd, deze zomer het beleid evalueren en we gaan lessen trekken over de te volgen procedure in de keuze voor een locatie van een coffeeshop. Deze evaluatie wordt na de zomer gepresenteerd.”

De eerder aangekondigde informatieavond voor de coffeeshop aan het Paletplein die afgelopen 20 februari zou plaatsvinden in Tilburg West is niet doorgegaan.

Tilburg is een van de tien (elf inclusief Amsterdam-Oost) gemeenten/steden die deelneemt aan het Experiment gesloten coffeeshopketen.