College B&W Vlissingen positief over proef opschorting i-criterium

De burgemeester en wethouders van Vlissingen zijn positief over het opschorten van het i-criterium dusver, maar wachten wel eerst een 'normale' zomer af voordat een besluit zal worden genomen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Het experiment met het opschorten van het i-criterium (ingezetenencriterium) in Vlissingen waardoor toeristen weer de twee coffeeshops konden bezoeken, is positief uitgevallen bij de burgemeester en wethouders (college van B&W). Dat maakten ze eerder deze bekend in een brief aan de gemeenteraad, aldus Omroep Zeeland.

Burgemeester en wethouders tot dusver positief over opschorting van het i-criterium in Vlissingen

Ter experiment mochten voor een jaar lang toeristen weer zoals voorheen de twee coffeeshops bezoeken omdat met invoering van het i-criterium er veel overlast ontstond rond de coffeeshops.

“(…)Mensen die niet binnen konden, werden afgevangen op straat(…)”

Burgemeester Bas van den Tillaar (CDA) zei in een interview tegen Omroep Zeeland: “We hebben natuurlijk al langer gezocht naar manieren om de overlast die op momenten toch rond de coffeeshops werd gevoeld om die in te perken. De overlast had te maken met verkeer, drukte en straatdealertjes die bij tijd en wijlen rondhingen. Dat soort overlast. Mensen die niet binnen konden, werden afgevangen op straat. We hebben gezegd we gaan een proef doen met het opschorten van het i-criterium. Iedereen mag dan de coffeeshop in. En we willen volgen wat de effecten daarvan zijn. De tussenmeting die we hebben gedaan waarbij we zo’n 100 coffeeshopbezoekers hebben geënquêteerd en ook een 90 tal omwonenden en uiteraard de betrokken coffeeshops, lijkt er op dat de effecten goed zijn. We moeten er wel op letten dat we uit de corona periode komen, waarin er minder beweging was. Nu zitten we weer meer in een normaal zomer seizoen. We gaan kijken wat de effecten nu zijn.”

Eerst een hopelijk drukke corona-vrije zomer afwachten, waarin een nieuwe meting volgt

“(…)Duidelijk is dat we aan het einde van de proef opnieuw een meting zullen doen(…)”

Op de vraag van de journaliste of de gemeente ermee doorgaat liet hij weten: “Dat moeten we dus nog besluiten. Duidelijk is dat we aan het einde van de proef opnieuw een meting zullen doen. Midden in de vakantie, wanneer er veel drukte is en daarbij een uitgebreidere enquête doen en omwonenden weer bevragen. En dan moeten we een besluit nemen wat we met de proef doen. Die datum van 1 augustus is daarbij niet heilig. We moeten zorgen dat we een goed beeld krijgen van wat het effect is en dan met elkaar een slim besluit nemen.”

Op de vervolgvraag over waarom de proef niet voortzetten als het positief uitpakt, liet hij weten: “De signalen lijken in die richting te wijzen. Maar ik wil echt wel een drukke zomer met hopelijk heel veel toeristen en gasten hebben om het beeld rond de coffeeshops dan ook gezien te hebben.”

Of Vlissingen daar zelf over mag beslissen: “Daar gaan we zelf over. Daar trekt Vlissingen zijn eigen lijn in. We doen dat overigens wel met nauw contact met met de overige coffeeshopgemeenten in Zeeland, want ook in Goes en Terneuzen zijn coffeeshops. En we zorgen er uiteraard wel voor dat collega’s goed zijn aangehaakt.”

Ontwikkelingen in Vlissingen worden nauwlettend gevolgd in Amsterdam

Eerder bestempelden de coffeeshophouders en omwonenden de tijdelijke opschorting van het i-criterium in Vlissingen al tot een succes wat heeft geleid tot minder straathandel en overlast.

Uiteraard worden de ontwikkelingen in Vlissingen nauwlettend gevolgd door de coffeeshopbranche en politici in Amsterdam, waar de Amsterdamse driehoek een plan recentelijk presenteerde om het i-criterium tijdelijk in te voeren. Het lijkt dus de goede kant uit te gaan in Vlissingen. Laten we hopen dat dit ook in Amsterdam het geval zal zijn op termijn.