Experiment met afschaffing i-criterium in Vlissingen een succes

Volgens coffeeshophouders en omwonenden heeft de tijdelijke afschaffing van het i-criterium in Vlissingen geleid tot minder straathandel en overlast.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Sinds 1 augustus 2021 mogen weer buitenlanders de twee coffeeshops bezoeken in Vlissingen dankzij een experiment met het afschaffen van het i-criterium. Het i-criterium, waarvan de ‘i’ staat voor ‘ingezetenen’ en ook wel bekend staat als de ‘wietpas’ in de volksmond, maakte het voor buitenlanders onmogelijk om de coffeeshop te bezoeken. Volgens coffeeshophouders en omwonenden is het een succes, berichtte Omroep Zeeland eerder deze week.

Update, 20 mei: College B&W Vlissingen positief over proef opschorting i-criterium

Afschaffen i-criterium in Vlissingen een succes

Het ingezetenencriterium gold in Vlissingen sinds 2012 voor 9 jaar tot en met 2021. Het idee erachter was om Belgische en Franse coffeeshop klanten te weren. Het zorgde er echter voor dat er meer straathandel is gekomen.

“(…)Voorheen zagen de straatdealers deze mensen onverrichter zaken weer naar buiten lopen en grepen ze hun kans.”

Dat was dan ook de reden om te experimenteren met het afschaffen van het i-criterium. Een van de voorwaarden van het experiment was wel dat er altijd een beveiliger aan de deur van de coffeeshops moet staan.

Gerard Aarden van coffeeshop Aarden aan de Nieuwstraat en Billy Brenters, bedrijfsleider van coffeeshop Purple, spreken van een succes. Brenters liet weten aan Omroep Zeeland: “Iedereen die nu in Vlissingen komt, mag naar binnen. Polen, Belgen, Duitsers. Voorheen zagen de straatdealers deze mensen onverrichter zaken weer naar buiten lopen en grepen ze hun kans.”

Binnenkort volgt een presentatie van de tussenmeting van de gemeente. Pas na de zomer, waarin ook voor het eerst weer veel buitenlandse toeristen worden verwacht, zal worden besloten of het laten varen van het i-criterium blijvend zal zijn in Vlissingen.

Dat terwijl de driehoek in Amsterdam juist een i-criterium wil invoeren

Dat de berichtgeving uit Vlissingen juist deze week, juist in de week dat het i-criterium in Amsterdam weer werd geopperd door de driehoek, is gerust ironisch te noemen.

Elders in Zeeland, speelt ook in Goes mogelijke afschaffing van het i-criterium.

In de gehele provincie Zeeland zijn nog maar 5 coffeeshops over in 3 verschillende gemeenten: Vlissingen (2), Goes (2) en Terneuzen (1). Daarvan hanteren alleen Goes en Terneuzen momenteel het i-criterium.