Vanaf 1 augustus 2021 toeristen weer welkom op proef in coffeeshops in Vlissingen

Toeristen zijn vanaf 1 augustus 2021 een jaar op proef weer welkom in de coffeeshops in Vlissingen.

0
wietpas reportages video goes i-criterium
- Advertentie -

Terwijl de gemeenteraad van Amsterdam vandaag vergadert over invoering van het i-criterium, maakte het college van Vlissingen gisteren bekend dat vanaf 1 april 2021 een proef zal beginnen voor een jaar met het terug toelaten van toeristen in de coffeeshops.

Update, 14 juli 17.11: Buitenlanders zullen vanaf 1 augustus weer welkom zijn in de coffeeshops van Vlissingen, niet 1 april laat Omroep Zeeland weten vandaag.

Toeristen weer welkom in de coffeeshops in Vlissingen vanaf 1 april 2021 tot en met april 2022

Het niet toelaten van toeristen zorgde voor overlast van straatdealers in Vlissingen

Het niet toelaten van toeristen zorgde voor overlast van straatdealers in Vlissingen. De PZC laat weten dat de gemeenteraad in juli voor de tweede keer al een motie aannam om daarom te stoppen met handhaving van het i-criterium. In de volksmond ook wel bekend als ‘wietpas’, ondanks dat er nooit daadwerkelijk een fysiek pasje bestond. De ‘i’ in i-criterium staat voor ingezetenen als onderdeel van de AHOJGI criteria die voor alle coffeeshops gelden, maar in het geval van het i-criterium nog maar op een klein aantal plekken wordt gehandhaafd.

Ook laat de PZC weten dat de gemeente ook kijkt naar de mogelijkheden om coffeeshop Purple te verhuizen.

Rapport in opdracht gemeente Goes voor proef afschaffing i-criterium (wietpas)

Opvallend genoeg is het dus niet Goes wat over is gegaan op afschaffing, maar Vlissingen

Eerder dit jaar verscheen een rapport van onderzoeksbureau Breuer & Interval wat concludeerd en aanbeveelt in een onderzoek rond coffeeshop High Life in Goes om een proef te doen met afschaffing van het i-criterium. Opvallend genoeg is het dus niet Goes wat over is gegaan op afschaffing, maar Vlissingen als een van de drie gemeenten in Zeeland met een coffeeshop. Ook Terneuzen heeft namelijk nog een coffeeshop.

Om een beeld te krijgen wat invoering van het i-criterium heeft veroorzaakt, is het goed om deze video reportage over de wietpas invoering in Goes door stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod terug te kijken.

Amsterdam vergadert vandaag over invoering i-criterium

Ondanks bovenstaande ontwikkelingen gaat de gemeenteraad vandaag, 22 oktober, toch vergaderen over invoering van het i-criterium. Om 13.30 vergadert de gemeenteraad van Amsterdam (hier te bekijken met een livestream) bij puntje 12 op de agenda over een initiatiefvoorstel van het gemeenteraadslid Poot (VVD) van 28 juli 2020, getiteld: ‘Tien
maatregelen om de balans op de Wallen te herstellen.

Relevant voor de coffeeshops en het i-criterium zijn de volgende punten:

 • Het ingezetenencriterium voor coffeeshops te handhaven en hiervoor in
  samenwerking met de driehoek een handhavingsarrangement op te stellen;
 • De bestemmingsplannen voor het Centrum zo te wijzigen dat er geen
  nieuwe coffeeshops meer kunnen komen;
 • De capaciteit van het BIBOB-bureau te vergroten en kwetsbare
  ondernemers op de Wallen te waarschuwen voor ondermijning;
 • Een internationale campagne tégen overlast en vóór een ander type
  bezoekers te voeren.

Eerder waarschuwde drugsexpert August de Loor burgemeester van Amsterdam Femke Halsema al met een open brief naar aanleiding van de mogelijke registratie voor corona-brononderzoek en invoering van het i-criterium (wietpas) voor de coffeeshops.