Panaxia ontvangt vergunning voor medicinale cannabis productie in Malta

Na de recente toekenning van de Europese productiestandaard EU-GMP, zal Panaxia nu de productie van medicinale cannabis starten in de lokale fabriek in Malta.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

Panaxia maakte eerder deze week bekend in een persbericht dat het van de gezondheidsautoriteiten in Malta een officiële vergunning heeft ontvangen voor de productie van medicinale cannabis.

Panaxia kan na de EU-GMP-certificering nu ook echt medicinale cannabis gaan kweken in Malta en exporteren

De productie in Malta, na de toekenning van de EU-GMP-standaard voor de faciliteit in januari door de Europese Gezondheidsautoriteit, zal onmiddellijke export vanuit Malta mogelijk maken en de marketing van de afgewerkte medicinale cannabis producten van het bedrijf in overeenstemming met de normen aanvaard door de Europese autoriteiten voor de productie van medicinale cannabis producten.

Malta Economic Development Agency, Malta Enterprise, assisteerde en begeleidde Panaxia in de stadia van haar vestiging in Malta totdat de langverwachte vergunning werd verkregen.

Door deze licentie te verkrijgen naast de recentelijk verkregen EU-GMP-standaard, kan Panaxia medicinale producten op basis van cannabis produceren in een fabriek in Malta, die voor marketing naar bepaalde landen in de wereld ook registratie van het eindproduct in het land van herkomst vereist. Zo zal de fabriek in Malta de export van producten mogelijk maken, ook naar landen die de registratie van geavanceerde producten (bijv. tabletten en inhalatieproducten) in het land van oorsprong als afgewerkte producten vereisen. De grootste en meest directe nieuwe markten waarop het bedrijf zich richt, zijn de Britse markt en de Braziliaanse markt.

Deze export kan momenteel niet vanuit Israël naar die landen plaatsvinden, in het licht van de regelgeving in Israël, die de registratie van dergelijke geavanceerde producten in Israël niet toestaat. De geavanceerde producten zijn dus ingediend voor registratie in Malta en zullen vanuit Malta worden geëxporteerd naar de landen van bestemming die registratie in het land van herkomst vereisen.

“Panaxia is een van de eerste bedrijven die een LOI van Malta Enterprise heeft gekregen(…)”

Dr. Dadi Segal, CEO van Panaxia, liet weten in het persbericht: “Het verkrijgen van de licentie stelt ons in staat om onze geavanceerde medicinale cannabisproducten, zoals de tabletten en extracten voor inhalatie, vanuit de fabriek in Malta te exporteren en deze in verschillende Europese landen op de markt te brengen. We zijn verheugd dat we dit langverwachte moment hebben bereikt, evenals het feit dat we onze producten nu toegankelijk zullen maken voor veel meer patiënten in heel Europa.”

Kurt Farrugia, CEO van Malta Enterprise, liet weten in het persbericht: “Panaxia is een van de eerste bedrijven die een LOI van Malta Enterprise heeft gekregen om in de medische cannabissector te kunnen opereren. Samen begonnen we aan een steile leercurve waardoor we dit bereikten zeer belangrijk moment voor Panaxia. Door dergelijke prestaties bevestigt Malta zijn opkomst als een hub voor productie en onderzoek in het cannabis-ecosysteem. We zijn erg trots om deel uit te maken van Panaxia’s reis en kijken ernaar uit om het bedrijf lokaal te zien groeien en bloeien.”

In Malta kunnen patiënten via huisartsen recepten voor medicinale cannabis en een medicinale-cannabiskaart krijgen. Kaarten voor medicinale cannabis worden uitgegeven door de hoofdinspecteur van volksgezondheid van Malta.

Malta legaliseerde eerder ook thuisteelt en verkoop via clubs

Malta legaliseerde eerder ook al thuisteelt en de verkoop via non-profit clubs. Maar feitelijk heeft het meer weg van decriminalisering. Zo werd het bezit van 7 gram of minder cannabis voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd. Voor mensen gepakt met meer dan 7 gram maar minder dan 28 gram, zal dat leiden tot een procedure voor de commissaris voor Justitie. Het wetsvoorstel staat dus ook de thuisteelt van maximaal vier cannabisplanten per huishouden toe. Voor mensen die niet zelf hun cannabis willen of kunnen kweken, zullen hun wiet ook kunnen gaan kopen bij gereguleerde clubs. Clubs waar je overigens niet zult kunnen zitten en roken, net zoals je in Spanje misschien gewend bent.

Eerder publiceerden we al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO