Thuisteelt wetgeving in juni gepresenteerd aan kabinet Luxemburg

Dat heeft de minister van Justitie Sam Tanson donderdagmiddag in de Kamer bekendgemaakt.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Aanstaande juni zal de wetgeving gepresenteerd worden aan het kabinet van Luxemburg die de thuisteelt van een beperkt aantal wietplanten mogelijk zal maken. Dat heeft de minister van Justitie Sam Tanson donderdagmiddag in de Kamer bekendgemaakt. De tekst zou zo goed als af zijn, aldus RTL.lu.

Update, 28 juni 2023: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

In het artikel benadrukken ze ook het feit dat dat Duitsland nu ook op weg is naar de legalisering van cannabis, wat de internationale onderhandelingspositie van Luxemburg alleen maar versterkt. Als Nederlanders, kunnen we alleen maar hopen dat dit voor Nederland ook het geval zal zijn.

Hoe gaat de legalisering van cannabis er in Luxemburg er uit zien dan?

Hoe de wetgeving er precies uit gaat zien, zijn wel al enkele details van gelekt. Maar de definitieve versie laat dus nog op zich wachten tot volgende maand.

Wel zou er onder andere het volgende inbegrepen moeten zijn:

  • Handel in wietzaden zal landelijk worden toegestaan, omdat het inconsequent zou zijn om legaal vier wietplanten in huis te hebben, terwijl het verwerven en in bezit hebben van de voor de teelt van deze planten benodigde zaden illegaal zou blijven.
  • Voor persoonlijke consumptie is het de bedoeling dat er per huishouden maximaal vier wietplanten uit zaden kunnen worden opgekweekt.
  • Het verbod op consumptie in het openbaar blijft gehandhaafd. Elke gratis of waardevolle overdracht van cannabis of afgeleide producten blijft verboden.
  • Bezit in openbare ruimte beperkt tot 3 gram

Aanvankelijk zou ook de verkoop de teelt en verkoop voor commerciële doeleinden tot de plannen behoren, maar dat is vanwege de internationale gemeenschap toch maar geschrapt.

Met de wetgeving zou Luxemburg het tweede land worden in de Europese Unie dat de thuisteelt van cannabis legaal maakt, want Malta legaliseerde thuisteelt al in december.