Luxemburg lijkt keutel in te trekken: nog geen verkooppunten, wel thuisteelt legaal

Luxemburg zou de productie en verkoop van cannabis gaan legaliseren, maar in uitgelekte plannen lijkt het alleen om thuisteelt te gaan.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Er is nieuws uitlekt in Luxemburg over de plannen van de regering om cannabis te legaliseren als eerste land in de Benelux. Waar voorheen nog werd gesproken over het legaliseren van de productie en de verkoop, zou het nieuwe plan alleen over thuisteelt gaan.

Update, 22 oktober: Luxemburg openbaart cannabis legalisatie plan: thuisteelt, gebruik legaal

Legalisering cannabis in Luxemburg: alleen thuisteelt?

Radio 100.7 meldde dinsdagmiddag dat de regering blijkbaar heeft besloten dat de verkoop van recreatieve cannabis in Luxemburg illegaal blijft. Alleen de teelt van wietplanten voor eigen consumptie worden gelegaliseerd. Ondertussen is medicinale cannabis sinds februari 2019 legaal in Luxemburg. Sindsdien zijn er echter regelmatig problemen met de toeleveringsketen.

In hun regeerakkoord uit 2018 kondigden de Democratische Partij (DP), de Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP) en de Groene Partij (Déi Gréng) aanvankelijk aan dat ze van plan waren de door de staat gecontroleerde teelt en verkoop van cannabis in Luxemburg te legaliseren. De regering zou echter in de zomer besloten hebben om een andere benadering van legalisatie na te streven.

“een aantal juridische belemmeringen”

Minister van Volksgezondheid Paulette Lenert bevestigde dinsdagochtend in een interview met Radio 100.7 dat er in de Europese context “een aantal juridische belemmeringen” zijn die een legalisatie beduidend moeilijker zouden maken.

Goed nieuws, afhankelijk van hoe je er naar kijkt

Vanuit activistisch oogpunt is het goed nieuws dat Luxemburg juist begint met de thuisteelt te legaliseren en later waarschijnlijk over gaat tot ook de legalisatie van de productie en de verkoop van cannabis. Ook in Nederland leeft het sentiment dat eigenlijk met de thuisteelt had moeten worden begonnen en niet met de achterdeur van de coffeeshops.