Vanaf 1 mei wordt cannabidiol terugbetaald aan patiënten met ernstige epilepsie. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekendgemaakt. De terugbetaling richt zich vooral op kinderen die lijden aan het syndroom van Dravet en die niet geholpen zijn met klassieke medicatie. Cannabidiol (CBD) in combinatie met clobazam, heeft in klinische studies bewezen dat het aantal aanvallen bij deze patiënten kan verminderen.
Het gaat om een kleine groep van ongeveer 200 kinderen in België die kampen met deze moeilijk te behandelen vorm van epilepsie. Klassieke anti-epileptica zoals valproïnezuur, topiramaat, lamotrigine of rufinamide zijn voor hen vaak onvoldoende effectief. Dankzij deze maatregel kunnen zij voortaan rekenen op financiële ondersteuning voor de aanvullende behandeling met cannabidiol.
Toediening en voorwaarden voor terugbetaling
Cannabidiol wordt door de apotheker bereid als siroop. Voor terugbetaling is een attest vereist van een arts-specialist neuropediatrie, een neuroloog met erkenning in de pediatrie of een pediater met ervaring in epilepsiebehandeling. De terugbetaling geldt vanaf de leeftijd van 2 jaar, maar is niet beperkt tot kinderen.
Hoewel de aanvallen bij sommige patiënten afnemen tijdens de puberteit, blijft het syndroom van Dravet ook op volwassen leeftijd een risico vormen. Epileptische aanvallen worden dan vaak uitgelokt door koorts, fysieke inspanning of lichtflitsen.
Financiële impact op het gezondheidsbudget
De jaarlijkse kost van de terugbetaling van cannabidiol wordt geraamd op 1,5 miljoen euro. Volgens minister Vandenbroucke is dit een verantwoorde investering: “Dankzij de behandelingen krijgen kinderen met epilepsie een normaler bestaan. Daarom kunnen ze nu rekenen op een terugbetaling van Cannabidiol.”