Studie: legalisatie heeft weinig effect op cannabis gebruik jeugd

De legalisatie van cannabis zorgt niet voor meer cannabis gebruik onder jongeren.

0
cannabis legalisatie legale cannabis verkoop Californië cbd onderzoek lever cannabis bezorging GW Pharma Sativex MS

Een nieuwe studie gepubliceerd in het American Journal of Public Health vond weinig effect van cannabis legalisatie op het gebruik van cannabis door de jeugd.

Jeugd gaat niet meer blowen na legalisatie van cannabis

Bij het onderzoek concentreerden de onderzoekers zich specifiek op 504 adolescenten die in aanraking waren gekomen met justitie in Californië. Californische jongeren gebruiken aanzienlijk meer dan het landelijke gemiddelde. Onder deze groep ontdekten ze dat het gebruik van cannabis in de afgelopen 24 uur vergelijkbaar was in 2015 (voordat cannabis voor volwassenen werd gelegaliseerd) met 2018 (nadat cannabis voor volwassenen was gelegaliseerd en geïmplementeerd in de staat).

legalisering van cannabis heeft de afgelopen twee decennia niet veel effect gehad op het gebruik van cannabis onder jongeren

De auteurs vergeleken vervolgens de bevindingen van de Californische jeugd met een groep van adolescenten in Pennsylvania die in aanraking waren gekomen met justitie. Pennsylvania heeft cannabis niet gelegaliseerd voor recreatief gebruik door volwassenen en kent lagere aantallen van cannabis gebruik dan Californië. Als de legalisatie van cannabis het gebruik van cannabis onder adolescenten zou doen toenemen, zou de kloof in de prevalentie van cannabis gebruik in de groepen in de twee staten naar verwachting toenemen. De kloof werd echter kleiner omdat de prevalentie van cannabis gebruik relatief sneller toenam onder de adolescenten in Pennsylvania.

Over het geheel genomen suggereert de studie dat de legalisering van cannabis de afgelopen twee decennia niet veel effect heeft gehad op het gebruik van cannabis onder jongeren in de Verenigde Staten. In de afgelopen 10 jaar zijn de cannabis wetten in verschillende staten aanzienlijk veranderd, waardoor nu 11 staten en Washington D.C. cannabis voor volwassenen hebben gelegaliseerd. En het lijkt er op dat er nog vier staten gaan legaliseren in november. Desalniettemin is het gebruik onder jongeren vrij stabiel gebleven, wat aangeeft dat grote veranderingen in de legaliteit van cannabis in de VS geen invloed hebben gehad op het gebruik door adolescenten.

Een samenvatting van de studie is online te vinden en na te lezen, evenals een redactioneel artikel.