Belgische medicinale cannabis onderzoeker Cannovex ontvangt half miljoen euro staatssubsidie

Het Belgische Cannovex wat onderzoek doet naar medicinale cannabis en cannabinoïden heeft een half miljoen euro staatssubsidie gekregen

0
cannabis nanotechnologie CBG productie fermentatie playboy cannovex cannabinoïden België fyta company Cannabis Global kanker

Het Belgische bedrijf Cannovex wat onderzoek doet naar medicinale cannabis en cannabinoïden kondigde vorige week woensdag aan in een persbericht dat het een half miljoen euro staatssubsidie heeft ontvangen van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VAIO).

In het land wat zo moeilijk doet over cannabis, gerust opmerkelijk te noemen

En dat is gerust opmerkelijk te noemen, zoals onze eerdere Cannabis Industrie Podcast gast Patrick Dewals opmerkt op Twitter.

Eerder vandaag publiceerden we ook nog een Cannabis Industrie Podcast met Fatih Peeters, de voorzitter van de VZW Oost West Thuis Best in Stekene, die daarvoor tot december 2019 maar liefst 13 maanden vast in de gevangenis.

Ontwikkeling van nanovezel films ter ondersteunen transmucosale opname van cannabinoïden

Verschillende van deze problemen kunnen opgelost wordt door het gebruik van de innovatieve formulaties die Cannovex ontwikkelt

In het persbericht laat Cannovex dat de subsidie over twee jaren zal worden gespreid en daarmee de ontwikkeling van nanovezel films zal ondersteunen voor de transmucosale opname van cannabinoïden:

De huidige cannabinoïde gebaseerde producten vertonen vaak ernstige tekortkomingen zoals: een aanzienlijk first-pass-effect hoge inter- en intra-patiënt variabiliteit en een aantal ongewenste bijwerkingen. Verschillende van deze problemen kunnen opgelost wordt door het gebruik van de innovatieve formulaties die Cannovex ontwikkelt.

Verder laten ze weten in het persbericht:

De ontwikkeling van de transmucosale film is onderdeel van het innovatieve programma van cannabinoïde formulaties bij Cannovex. De missie van de Vennootschap is om het therapeutisch effect van cannabinoïden tot bij de patiënt te brengen door middel van de meest optimale toedieningsvorm. In partnership met een befaamde EU Universiteit en een c-GMP gekwalificeerde geneesmiddelenproducent ontwikkelt de Vennootschap de eerste transmucosale patch ooit voor de therapeutische vrijgave van cannabinoïden. Deze uiterst innovatieve formulaties vormen de basis voor een wereldwijd gepatenteerd portfolio dat toegang geeft tot verschillende ziektedomeinen. Het veelvuldig geleverd pre-klinisch bewijs en de veiligheid van cannabinoïden maken Cannovex zelfzeker om haar innovatieve producten  te evalueren in EU gereguleerde klinische studies in de komende jaren.

Reacties CannoVex

In het persbericht laat Steven Peters, CEO bij Cannovex, weten: “We zijn erg verheugd om deze VLAIO-subsidie en steun van de Vlaamse Overheid te mogen ontvangen voor onze hoogst innovatieve projecten omtrent cannabinoïden. Dit is een erkenning voor ons pionierswerk en voor de visie en strategie in de biotech sector. Cannabinoïden vormen een veelbelovende groep van actieve farmaceutische componenten dit veel potentieel hebben om de hoogste medische noden aan te pakken. Het is onze missie om deze cannabinoïden te ontwikkelen in gepatenteerde innovatieve formulaties en om deze klinisch te valideren in EMA en FDA gereguleerde klinische studies.”

Het is onze missie om deze cannabinoïden te ontwikkelen in gepatenteerde innovatieve formulaties en om deze klinisch te valideren in EMA en FDA gereguleerde klinische studies

Ook de Chief Scientific Officer van Cannovex Bram Beckers, PhD, liet weten in een reactie in het persbericht: “Ontwikkelingssubsidies zijn een attractieve bron van financiering voor onze vennootschap die het ons mogelijk maakt om versneld onze onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te voeren. Bijkomend benadrukt de VLAIO-subsidie het innovatieve potentieel van onze activiteiten. Voordat we ons klinisch ontwikkelingsplan opstarten zal Cannovex een hoogst betrouwbaar vrijgave- en toedieningsplatform creëren voor cannabinoïden. De ontwikkeling van deze eerste transmucosale patch voor vrijgave van cannabinoïde gebaseerde geneesmiddelen past perfect in onze strategie. Ik kijk enorm uit om samen te werken met al deze experten om ons innovatief product portfolio te verbreden.”

Cannovex verwacht de formulatie van de transmucosale patch te finaliseren in de loop van volgende jaar om daarmee kort nadien de opstart van haar eerste klinische studie aan te vatten.

Over Cannovex

Cannovex is een Belgisch biotech bedrijf dat innovatieve cannabinoïde gebaseerde geneesmiddelen ontwikkeld om het leven te verbeteren van patiënten wereldwijd. Voor de ontwikkeling van cannabinoïde gebaseerde geneesmiddelen zijn de zuiverheid en exacte dosering van de actieve farmaceutische ingrediënten (API’s) een kritische succes factor. Cannovex werkt enkel op basis van de hoogst zuiverste graad van cannabinoïden die uiterst precies gedoseerd kunnen worden in de gewenste formulaties. Deze API’s kunnen aangekocht worden via erkende internationale API-producenten en/of in-huis geproduceerd worden. Cannovex is vastberaden om klinische studies op te zetten voor de toediening van deze innovatieve formulaties in samenwerking met EU universitaire ziekenhuizen om zo een bewijs van werking (proof of concept) te bekomen. Gebaseerd op dit bewijs van werking zal Cannovex partnerships trachten aan te gaan met farmaceutische spelers om zo de laatste klinische studies te voeren en de marktauthorisatie aan te vragen bij het European Medicines Agency (EMA) en andere wereldwijde instanties en zo haar cannabinoïde gebaseerde geneesmiddelen wereldwijd te commercialiseren.