CDA wil dat coffeeshops uit het straatbeeld verdwijnen

Het CDA zou graag zien dat alle coffeeshops naar bedrijventerreinen verkassen.

0
CDA coffeeshops straatbeeld verdwijnen bedrijventerreinen
- Advertentie -

Het CDA heeft de oorlog tegen coffeeshops weer hernieuwd. We wisten al dat het CDA tegen alle vormen van drugsgebruik is, maar vandaag ging Tweede Kamerlid Anne Kuik er bij Goedemorgen Nederland van WNL er weer eens met gestrekt been in. Naast dat ze ‘gebruikershoeveelheden’ harddrugs niet meer wil gedogen (het wordt ook niet gedoogd overigens, dat is een mythe), gaf ze ook aan dat ze graag zou zien dat alle coffeeshops uit het straatbeeld verdwijnen en zouden moeten verplaatsen naar bedrijventerreinen.

CDA wil af van drugsnormalisatie en wil dat coffeeshops uit het straatbeeld verdwijnen

In het ochtendprogramma stelt Kamerlid Anne Kuik dat het ‘unieke gedoogbeleid’ verklaart “waarom Nederland in veel hogere mate last heeft (gekregen) van zware georganiseerde drugscriminaliteit ten opzichte van andere Europese landen.”

“Die drugsnormalisatie, daar moeten we vanaf(…)”

Het CDA wil daarnaast “strenge anti-maffiawetgeving naar Italiaans voorbeeld” en zegt ze dat de politie genoeg capaciteit heeft om aan deze monsterklus te beginnen.

“Die drugsnormalisatie, daar moeten we vanaf. Het gebruik hangt samen met productie en criminaliteit. Dit is een van de ongeveer twintig voorstellen die we doen, maar wel een belangrijke,” liet Kuik weten in het programma.

Niet zo heel gek als je de geschiedenis van het CDA bekijkt: kennen we van Toorenburg nog?

Als je de geschiedenis van het CDA op het gebied van drugs de afgelopen jaren bekijkt, is het dan ook geen verassing. Ondanks dat we het gedoogbeleid mede aan Dries van Agt hebben te danken, hebben we bijvoorbeeld ook het wietexperiment aan het CDA te danken.

Bij de formatie in 2017 zaten de twee uitersten Vera Bergkamp (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) lijnrecht tegenover elkaar op het dossier cannabis. Bergkamp wilde door met de Wietwet, van Toorenburg sloot het liefst per direct nog alle coffeeshops. Halbe Zijlstra (VVD) stelde voor om als ze er niet uit te komen, dan maar een experiment te doen. Het werd een experiment.

Op zich zijn ze al wat bijgedraaid. Immers toen van Toorenburg nog Kamerlid van het CDA was, noemde ze cannabis een ‘sluipmoordenaar’ en wilde ze dat alle coffeeshops werden gesloten.

“(…)coffeeshops dicht en een helder signaal naar onze jeugd te sturen dat drugs gevaarlijk voor je zijn”

Zo kreeg Steven Kompier ze een keer voor de camera van Cannabis News Network destijds, waarin ze nog een aantal bizarre uitspraken deed zoals: “Ik ben inderdaad bereid om naar een 0-beleid te gaan. Dat betekent coffeeshops dicht en een helder signaal naar onze jeugd te sturen dat drugs gevaarlijk voor je zijn.”

Als reactie vroeg Steven Kompier: “Drugs zullen er altijd zijn. Drugs zullen er blijven. Hoe wordt dat dan verder aangepakt?”

Van Toorenburg: “Op dezelfde manier als moord en doodslag. Sommige dingen zijn verboden, sommige dingen zijn vreselijk en daar moeten we tegen optreden.”

Het interview zit halverwege (2:14) in het onderstaande filmpje.

Gelukkig zeggen ze niet meer dat ze alle coffeeshops willen sluiten, maar het is des te meer te hopen dat D66 de voet stijf houdt tijdens de formatie op dit onderwerp.