CDA wil ‘hasj-heffing’, maar daarvoor moet wiet eerst gelegaliseerd worden

De door het CDA voorgestelde hasj-heffing, dus BTW heffen over cannabis, kan helemaal niet bleek al jaren geleden uit het Siberië arrest in 1999.

0
CDA coffeeshops straatbeeld verdwijnen bedrijventerreinen
- Advertentie -

Dat je als cannabisliefhebber niet op een christelijk gezinde partij zoals het CDA moet stemmen, dat zou je inmiddels wel duidelijk moeten zijn. Toch kwam het CDA met wel iets heel opvallends in hun partijprogramma (PDF), want ze willen een ‘hasj-heffing’ invoeren naar voorbeeld van Duitsland.

Hasj-heffing, simpelweg BTW heffen over cannabis, kan helemaal niet bleek uit Siberië arrest

Maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Daarvoor moet eerst cannabis gelegaliseerd worden, zoals eerder bleek uit het ‘Siberië arrest‘.

De eigenaar van coffeeshop Siberië in Amsterdam, Henri Dekker, ging namelijk in de jaren negentig in beroep tegen een naheffingsaanslag voor omzetbelasting. Met de gedachte dat cannabis technisch gezien nog steeds verboden is in Nederland en je geen BTW kunt heffen over een product dat verboden is.

Het Hof van Justtie van de Europese Gemeenschap (de voorloper van de Europese Unie) gaf Dekker en zijn advocaat André Beckers gelijk en dus betalen de coffeeshops geen BTW over cannabis.

Oftewel, zou het CDA eerst cannabis willen legaliseren om daarna hun hasj-heffing in te voeren? Waarschijnlijk niet en raken ze dus kant noch wal met hun hasj-heffing.

Reden ervoor zou zijn “omdat een joint voor een habbekrats te koop is terwijl tabak zwaar belast wordt”. Maar zoals Twitteraar @Pieterhog terecht opmerkt:

Bovendien: “Omdat een joint voor een habbekrats te koop is, terwijl tabak zwaar belast wordt” ? Factcheck: -Wiet kost gemiddeld €12,= per gram -Tabak kost (shag) €17,50 per 50 gram = €0,35 per gram Wiet is daarmee 34x zo DUUR als tabak. De claim van het CDA is dus ONJUIST.

Hoe dan ook, niemand lijkt nog op het CDA te gaan stemmen. Dus heel veel zorgen, hoeven we ons ook weer niet te maken…