Sinds de invoering van het blowverbod in het Wallengebied van Amsterdam in mei dit jaar, is er nog geen enkele boete uitgedeeld berichtte Het Parool gisteren. Burgemeester Halsema waarschuwde herhaaldelijk voor ‘overspannen verwachtingen’. Ondanks de historische aard van deze maatregel, lijkt het effect ervan tot dusver minimaal te zijn.
Historisch blowverbod in Amsterdamse binnenstad zonder boetes
Op 25 mei van dit jaar werd in de oude binnenstad van Amsterdam een historisch verbod op het roken van cannabis ingevoerd. Dit verbod, bedoeld om de leefbaarheid in het Wallengebied te verbeteren en het minder aantrekkelijk te maken voor toeristen, kan resulteren in een boete van 100 euro voor degenen die betrapt worden op het roken van een joint.
Opvallend is echter dat ruim drie maanden na de invoering van het verbod geen enkele boete is uitgeschreven, volgens informatie van de gemeente. Ook zijn er slechts 40 waarschuwingen gegeven, ondanks het feit dat het Wallengebied deze zomer nog steeds overspoeld wordt door toeristen en er openlijk geblowd wordt.
Handhaving en effectiviteit van het verbod in twijfel getrokken
Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema beweert dat mensen die een joint opsteken eerst worden aangesproken door handhavers, maar dat deze gesprekken niet worden geregistreerd. Pas daarna volgt een waarschuwing of boete. “Het beeld is tot nu toe steeds dat mensen goed luisteren als ze worden aangesproken en hun joint uitmaken,” aldus de woordvoerder.
Bewoners en ondernemers in het gebied hebben echter weinig vertrouwen in deze bewering. Ze geven aan bij Het Parool dat er deze zomer weinig handhavers te zien waren en dat de geur van wiet nog steeds in de straten hing. Een ondernemer klaagt: “En als we handhavers zagen, deden ze weinig. We merken er weinig van.” Een bewoner voegt toe: “Ze spreken ons eerder aan als we op ons trottoir een biertje drinken, wat wel is toegestaan, dan dat ze toeristen wijzen op het blowverbod. Er is niets veranderd.”
De maatregel als symbolische stap in toerismebestrijding
Het blowverbod werd voorgesteld door Sofyan Mbarki in 2021, toen hij fractievoorzitter was van de PvdA. Halsema zag er aanvankelijk weinig in en waarschuwde herhaaldelijk voor ‘overspannen verwachtingen’, mede vanwege het gebrek aan handhavers. Een jaar later, als wethouder Aanpak Binnenstad, wist Mbarki het stadsbestuur toch te overtuigen.
De maatregel trok internationale aandacht maar kreeg tegenstand van partijen zoals Bij1, Forum voor Democratie en wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks), die beweren dat het niet past bij het karakter van de stad en twijfelen aan de effectiviteit ervan om toeristen te ontmoedigen. Burgemeester Halsema pleit zelfs voor een volledig verbod voor toeristen in coffeeshops, maar dat wordt tegengehouden door de gemeenteraad.
Voorstanders van het verbod benadrukken dat het deel uitmaakt van een breder pakket aan maatregelen en geen wondermiddel is tegen de groeiende toeristenstroom en overlast. Zonder effectieve handhaving lijkt het echter niet meer dan een symbolische stap in de strijd tegen het toerisme.