Coffeeshop Alien moet 1 maand dicht, bestuursrechter geeft burgemeester gelijk

De bestuursrechter heeft de burgemeester gelijk gegeven om de 'Cannashop' coffeeshop Alien uit Steenwijk voor een maand te sluiten.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

De bestuursrechter heeft de burgemeester van Steenwijkerland Rob Bats (VVD) gelijk gegeven om de ‘Cannashop’ coffeeshop Alien uit Steenwijk voor een maand te sluiten voor het hebben van te veel voorraad. Dat werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt.

Coffeeshop Alien moet 1 maand dicht

Tot tweemaal toe werd er meer dan de toegestane hoeveelheid van 500 gram gevonden in de coffeeshop.

De rechter bepaalde dat de burgemeester tot sluiting over mag gaan

Als tegenargument in de rechtszaak werd door de eigenaar van Coffeeshop Alien aangevoerd dat de grens van 500 gram softdrugs alleen voor de (handels)voorraad in de coffeeshop. Daarnaast moet een exploitatievoorraad worden aangehouden, om de handelsvoorraad in de shop te kunnen blijven aanvullen. In verband hiermee geeft zij aan dat niet alle aangetroffen cannabis in de coffeeshop aanwezig was, maar ook in andere delen van het pand, die feitelijk niet bij de coffeeshop horen. De voorzieningenrechter is hier in zijn uitspraak niet op ingegaan, omdat uit de gedoogverklaring voldoende duidelijk blijkt welke ruimten tot de shop behoren en in deze ruimten ruimschoots meer dan 500 gram softdrugs is aangetroffen.

De rechter bepaalde dat de burgemeester tot sluiting over mag gaan. Ook het argument dat de coffeeshop het al lastig heeft door de coronamaatregelen, werden weggewuifd.

Na de tweede inval op 7 oktober tekende de coffeeshop succesvol een beroep aan bij de voorzieningenrechter. Die besloot dat tot de zitting, coffeeshop Alien open mocht blijven. Die rechtszaak in hoger beroep werd dus verloren.

De oplossing is simpel

Een van de simpelste oplossingen voor een grote oorzaak van coffeeshop problematiek is simpelweg coffeeshops toe te laten meer dan 500 gram op voorraad te hebben.

LAAT COFFEESHOPS EEN WEEKVOORRAAD HEBBEN

Een gemiddelde coffeeshop heeft al snel meer dan 1000 bezoekers per dag. Met 500 gram kom je dan simpelweg niet toe. Daardoor moet een of meerdere keren per dag de voorraad worden aangevuld. Onpraktisch en niet veilig. En dat terwijl het kan worden opgelost met een simpele verandering van 500 gram naar bijvoorbeeld een weekvoorraad.

Niet zo moeilijk dus.