Coffeeshop Casa in Zoetermeer hoeft voorlopig niet te verhuizen

Volgens de gemeente, politie en handhaving heeft de coffeeshop geen aantrekkingskracht op de gymnasten van Gymworld.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De coffeeshop Casa in Zoetermeer heeft goed nieuws ontvangen nadat bleek uit een proefperiode dat het geen minderjarige gymnasten van het nabijgelegen Gymworld aantrekt.

Coffeeshop Casa mag blijven, ‘geen aantrekkingskracht’ op minderjarige gymnasten

Volgens de gemeente, politie en handhaving heeft de coffeeshop geen aantrekkingskracht op de gymnasten: “Het is opgevallen dat de minderjarige gebruikers van Gymworld in de regel door hun ouders gehaald en gebracht werden naar Gymworld. De minderjarigen werden begeleid en stonden min of meer ‘onder toezicht’ van hun ouders”, liet burgemeester Michel Bezuijen weten.

Die proefperiode werd eind 2019 gestart voor een jaar en daarna verlengd voor nog een half jaar. Uiteindelijk mag de coffeeshop dus blijven: “Op basis van de evaluatie van de proefperiode kan worden geconcludeerd dat het niet nodig is Casa in verband met de komst van Gymworld te verplaatsen.”

Opvallend is echter dat het bericht in het AD meldt dat ‘Een coffeeshop mag immers niet binnen 350 meter van een plek zitten waar kinderen komen’. Dat hebben we nog niet eerder gehoord.

Wel dat ‘De meeste gemeenten hanteren een afstand van 250 meter of minder van een coffeeshop tot een onderwijsinstelling’ zoals beschreven in de meest recente coffeeshopmonitor rapportage, maar niet eens bij een plek waar kinderen komen? Dat terwijl er een beveiliger aan de deur staat die via identificatie nagaat hoe oud de bezoeker is? Het moet niet veel gekker worden. Dan kan bijna iedere coffeeshop in het land wel zijn deuren sluiten.

Overigens gaat Casa alsnog verhuizen in 2026 naar een nieuwbouwlocatie iets verderop meldt het AD.