Burgemeester Helmond wil dit najaar in gesprek over coffeeshopbeleid

Ook vraagt Stef Stevens, fractievoorzitter van D66 Helmond, zich ook af of Helmond niet de elfde stad in het wietexperiment kan worden.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De Burgemeester van Helmond, Elly Blanksma-van den Heuvel (CDA), heeft eerder deze week aangegeven dat ze in het najaar in gesprek wil met de gemeenteraad over de ‘stand van zaken van het coffeeshopbeleid en de vervolgstappen’ bericht Omroep Brabant.

Update, 22 juni 2023: Helmond wacht wietexperiment af voor beslissing over tweede coffeeshop

Plaats voor vier of zelfs vijf coffeeshops in Helmond

De stad met 91.000 inwoners heeft namelijk nog steeds maar één coffeeshop, terwijl uit vorig jaar gepubliceerd onderzoek bleek dat er in de gemeente plaats is voor meer. “We kunnen er zelfs vier of vijf hebben”, zei Stef Stevens, fractievoorzitter van D66 Helmond. “Wij zouden erg graag drie coffeeshops willen. Dan heb je ook wat minder kans op nieuwe aanslagen, denken we. Er is dan gewoon meer concurrentie.”

Veel gemeenten hanteren beleid wat zegt dat er per 15.000 tot 40.000 inwoners een coffeeshop zou moeten zijn. Maar welke berekening je ook maakt, het is duidelijk dat een coffeeshop erg schraal is voor het aantal inwoners. Ook GroenLinks en SP vragen zich af wanneer er eindelijk meer coffeeshops komen.

Het coffeeshopbeleid in Helmond staat overigens al langer ter discussie. In 2010 werd een tweede coffeeshop geopend, maar na een aanslag met een granaat en bedreigingen aan de burgemeester, is die coffeeshop overgegaan tot sluiting.

Helmond als elfde stad deelnemer aan het wietexperiment?

Met het wegvallen van Utrecht dat niet mee wil doen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen, vraagt Stevens zich daarnaast af of Helmond niet alsnog mee kan doen als elfde stad zoals afgesproken in het regeerakkoord: “Ik weet dat het de bedoeling is dat alleen gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners daaraan meedoen. Maar ik heb toch een beetje gelobbyd bij de landelijke D66-voorzitter of Helmond daar geen rol kan gaan spelen: ‘Wij willen graag meedoen, maak het onze burgemeester makkelijk’.”

Helmond is overigens al een controlegemeente voor het wietexperiment.