Coffeeshop De Ambassade geopend in Zwijndrecht op plek Xpresso

Zwijndrecht heeft weer een coffeeshop met de opening van coffeeshop De Ambassade vorige week op de plek waar voorheen Xpresso zat.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Zwijndrecht heeft weer terug een coffeeshop met de opening van coffeeshop de Ambassade aan de IJsselmeer 27, 3332 EX Zwijndrecht. De stad met 45.000 inwoners had namelijk geen coffeeshop meer na de gedwongen sluiting van Xpresso. Xpresso was de enige coffeeshop in de regio sinds 2002 en werd in november 2019 gesloten op last van de burgemeester. Op het moment dat de directeur met pensioen zou gaan, trof zijn opvolger ‘grootschalige fraude’ aan. Wat er precies is gebeurd en hoe het is gegaan weten ook wij niet, ondanks dat we zelf goede ervaringen hadden met de directeur in kwestie en er ook een keer zijn geweest.

Bijzondere restricties voor coffeeshop De Ambassade: onder andere pasjessysteem met registratie om verkoop van meer dan vijf gram per dag tegen te gaan

Om de nieuwe coffeeshop te runnen, hadden zich in juni 2021 negen kandidaten gemeld.

De nieuwe eigenaar, Dordtenaar Edwin Bax, is de eigenaar van een marketing- en communicatiebureau en liet eerder weten: “Op de dag dat Xpresso gesloten werd, heb ik de burgemeester al een mailtje gestuurd met de mededeling dat ik wel verder wilde met een coffeeshop. Ik zag een kans om van mijn hobby mijn werk te maken.”

Lid worden is gratis, maar met pasjes kan de stichting monitoren en ervoor zorgen dat niet meer dan de maximale 5 gram per klant wordt verkocht

Wel heeft de coffeeshop te maken met enkele bijzondere restricties. Zo is De Ambassade iedere dag maar geopend van 12.00 tot 20.00. Nog gekker is dat de coffeeshop werkt met een pasjessysteem. Lid worden is gratis, maar inzet ervan is om ervoor te zorgen dat klanten niet meer kopen dan de maximale vijf gram per dag. Nergens hebben we dit eerder gehoord.

Ook is de coffeeshop wederom onder gebracht in een niet-commerciële stichting, waarvan de winst naar goede doelen en drugspreventie gaat.

De Ambassade is om overlast te voorkomen elke dag van 12.00 tot 20.00 uur geopend. De shop werkt met een pasjessysteem. Lid worden is gratis, maar met pasjes kan de stichting monitoren en ervoor zorgen dat niet meer dan de maximale 5 gram per klant wordt verkocht. Bij de ingang komt een gastheer te staan en eventuele overlast wordt voorkomen waar kan.

In het plan van Bax stond ook dat alle ingekochte producten langs een laboratorium zullen gaan en gecontroleerd worden op ‘werkzame stoffen, schimmels en pesticiden. Pas als de uitslagen daarvan goedgekeurd zijn, wordt daadwerkelijk ingekocht.’ Dat mag je gerust opvallend noemen, want testen is officieel volgens de Opiumwet verboden omdat het onder ‘verwerken’ valt. Daar werd in het AD artikel niet meer over gerept, dus mogelijk is dit komen te vervallen.

Politiek Zwijndrecht wilde niet-commerciële coffeeshop, burgemeester ziet graag regulering

Wel liet de burgemeester van Zwijndrecht, Hein van der Loo, weten aan het AD geen voorstander te zijn van het Nederlandse model van het gedogen van cannabis: “Hij moedigt het kabinet aan om dit model zo snel mogelijk om te vormen naar gereguleerde productie en verkoop van cannabis producten’”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “De Zwijndrechtse politiek wenst in grote meerderheid dat er een niet-commerciële coffeeshop is.’”