Coffeeshop in Zwijndrecht gaat in 2022 weer open

Het gaat nog tot in ieder geval 2022 duren voordat er weer een coffeeshop is te vinden in Zwijndrecht in hetzelfde gebouw als Xpresso.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Het gaat nog tot in ieder geval 2022 duren voordat er weer een coffeeshop is te vinden in Zwijndrecht.

Nadat eind 2019 de stichting coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht werd gesloten op last van de burgemeester, is er sinds dien niet een coffeeshop te vinden in de stad van bijna 50.000 inwoners. Dat terwijl veel gemeenten beleid hanteren wat zegt dat er per 15.000 tot 40.000 inwoners een coffeeshop zou moeten zijn.

Update, 10 mei: Coffeeshop De Ambassade geopend in Zwijndrecht op plek Xpresso

Update, 7 april: Zwijndrecht heeft waarschijnlijk vanaf 1 mei weer een coffeeshop

Nieuwe coffeeshop in Zwijndrecht, zelfde gebouw als Xpresso

Maar een nieuwe coffeeshop gaat er dus toch komen in hetzelfde gebouw als Xpresso nadat eerder de gemeente het gebouw aankocht voor 425.000 euro.

Op het moment dat de directeur met pensioen zou gaan, trof zijn opvolger ‘grootschalige fraude’ aan

Xpresso was de enige coffeeshop in de regio sinds 2002 en werd in november 2019 gesloten op last van de burgemeester. Op het moment dat de directeur met pensioen zou gaan, trof zijn opvolger ‘grootschalige fraude’ aan. Wat er precies is gebeurd en hoe het is gegaan weten ook wij niet, ondanks dat we zelf goede ervaringen hadden met de directeur in kwestie en er ook een keer zijn geweest.

Sindsdien neemt de straathandel toe, liet Fred Loos van de lokale partij ABZ in oktober 2020 weten aan het AD: “Op het Raadhuisplein staan ‘s nachts auto’s met mensen, die daar niet komen om ons mooie gemeentehuis te bewonderen.”

Ook ging juist een deel van de opbrengsten van de coffeeshop Xpresso naar voorlichting en preventie van gebruik door minderjarigen, die toch al niet de coffeeshop binnen mochten. Inmiddels zien ze in Zwijndrecht een toename in het gebruik van cannabis door minderjarigen.

Negen kandidaten melden zich om coffeeshop te runnen

“(…)zorgvuldigheid gaat boven snelheid”

Om de nieuwe coffeeshop te runnen, hadden zich in juni negen kandidaten gemeld laat het AD weten. Vijf daarvan waren interessant genoeg om voorgelegd te worden voor een selectiecommissie. Daarna volgt voor de uitverkorene nog een Bibob onderzoek (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

En daar nemen ze alle alle tijd voor, laat woordvoerder Wilko Peenstra van de gemeente weten aan het AD: “We beseffen dat het proces rondom de coffeeshop in de beleving lang duurt, maar zorgvuldigheid gaat boven snelheid.’’