Een van mijn favoriete programma’s sinds de pandemie is Reizen Waes, dat sinds kort ook Nederland aandeed nadat het vorig jaar in Vlaanderen bleef. In een van de shots vooraf aan de nieuwe aflevering, die op dit moment alleen voor NPO Plus leden is te bekijken (of zondag 31 oktober om 20.53 op NPO 3), zag ik tot mijn verbazing cannabisplanten. Dat moest wel bij Bedrocan zijn dacht ik bij mezelf. En ja hoor, het gaat inderdaad om Bedrocan. In dit stuk deels commentaar, opmerkingen en een transcript van een interessante passage.
Tom Waes op bezoek voor Reizen Waes bij Bedrocan in Flevoland
Technisch gezien ging het hier al fout
Het begint al na de ontvangst door Tjalling Erkelens met: “Dit is de enige plek in Nederland waar legaal cannabis gekweekt mag worden. Voor medicinaal gebruik welteverstaan.” Technisch gezien ging het hier al fout. Bedrocan is de enige die het ook daadwerkelijk mag oogsten en verkopen aan het Bureau Medicinale Cannabis (BMC). Maar er zijn meerdere partijen in Nederland, CannNext bijvoorbeeld, dat voor Research & Development (R&D) wel degelijk cannabis legaal mag kweken in Nederland.
Wat volgt is de bekende, grondige, hygiënische procedure om de planten te mogen gaan zien. Waes vraagt daarna om wat voor patiënten het vooral betreft waar de Bedrocan wiet, zo’n 5000kg per jaar, goed voor is. Vooral pijnpatiënten legt Erkelens uit en mensen die last hebben van spasmen. Over waarom dit alleen kan in Nederland (voor de duidelijkheid: dat kan wel degelijk in andere landen, alleen niet in België), laat Erkelens weten dat het vooral met stigma heeft te maken. Het is immers 60 jaar verboden geweest.
consistent, gestandaardiseerd product
Erkelens, vroeger witlofboer, heeft de aanbesteding van de overheid gewonnen omdat zijn plan een consistent, gestandaardiseerd product zou opleveren. Daarbij moet worden opgemerkt dat het ze ook wel goed uitkwam dat James Burton aan de kant werd geschoven met zijn Stichting Medical Institute of Marijuana (SIMM). Luister naast onze podcast met James Burton ook vooral de Argos Podcast uit 1997 over Hortapharm BV en medicinale cannabis in Nederland.
Goed, terug naar Bedrocan. Ongeveer 30 jaar zijn ze begonnen met een zaadje legt Erkelens uit, maar sindsdien werken ze alleen met stekken omdat ze genetisch allemaal hetzelfde zijn. Belangrijk voor medicijnen. Overigens, dat zaadje is het soortje Jack Herer, oorspronkelijk gemaakt door Sensi Seeds. Inmiddels hebben ze vijf verschillende soorten.
Verder laten ze twee kweekruimten zien, het begin en acht weken later, waarna de droogruimte wordt laten zien, evenals hoe planten worden vernietigd die overschot zijn.
Waes: “Waarom regelt de overheid dat ook niet voor de coffeeshops?”
Interessant wordt het wanneer Waes vraagt: “Nu ik hier ben. Dit is perfect geregeld. Waarom regelt de overheid dat ook niet voor de coffeeshops? Dan hebben ze daar toch ook controle over?” Erkelens: “Dat moet je aan de overheid vragen.” Waes: “Het rare systeem is dat je het mag kopen, je mag het roken, je mag het verkopen, maar je mag het niet produceren.” Erkelens: “Nee, dat mag niet”.
“Dat zou kunnen ja. Maar ik laat het antwoord graag bij onze minister”
Waes: “Dus heel dat stuk van de productie stuur je los de criminaliteit in. Je zou dit kunnen opzetten en zeggen ‘wij leveren aan coffeeshops’. Dan is het toch geregeld? Criminaliteit er uit.” Erkelens: “Dat zou kunnen ja. Maar ik laat het antwoord graag bij onze minister.”
Wat ze onbenoemd laten is dat de overheid hier wel degelijk mee bezig is door middel van het experiment gesloten coffeeshopketen en de Wietwet is nog altijd in behandeling in de Eerste Kamer.
Nieuwsgierig geworden? Via deze link kan je de aflevering als NPO PLUS abonnee al kijken. Anders moet je wachten tot zondag 31 oktober om 20.53 om de aflevering op NPO 3 te bekijken.