Coffeeshops gaan 1000% meer betalen zakelijke rekening bij ABN Amro

De maandelijkse kosten gaan daarmee van 9,90 naar 110 euro voor de naar schatting 250 coffeeshop klanten.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

Banken en de cannabisindustrie blijven een ongelukkig huwelijk zo bleek ook gisteren maar weer toen bekend werd dat coffeeshops maar liefst 1000% meer gaan betalen voor een zakelijke rekening bij de ABN Amro bank. Dat gaat de bank doen om ‘witwasrisico’s’ en de vele controleverplichtingen te bekostigen. De verhoogde tarieven gaan vanaf 1 januari 2022 in.

ABN Amro voert als eerste bank hogere maandelijkse kosten door voor coffeeshops met een zakelijke rekening

Daarmee is de ABN Amro de eerste bank die dergelijke extra kosten in rekening gaat brengen bij hun klanten. De maandelijkse kosten gaan daarmee van 9,90 naar 110 euro voor de naar schatting 250 coffeeshop klanten. In Nederland zijn overigens nog maar 565 coffeeshops, oftewel zo’n 44% van alle coffeeshops krijgen hiermee te maken. Dat maakt voor in totaal 1320 euro dat coffeeshops kwijt zijn per jaar aan de ABN Amro. Geld dat overigens aftrekbaar is via de aangifte bij de belastingdienst.

“Coffeeshops zijn een heel uitgesproken risico”

Als argument laat de bank weten aan het Financieele Dagblad (FD) dat zij miljarden kwijt zijn aan steeds complexere klant- en transactieonderzoek en foutjes worden zwaar bestraft. Ondanks die risico’s, betalen klanten nog altijd hetzelfde maandelijkse bedrag. Die prijs gaat nu dus omhoog. “Coffeeshops zijn een heel uitgesproken risico”, liet een woordvoerder weten aan het FD.

Dat terwijl recentelijk bekend werd dat de Rabobank wel meewerkt met de coffeeshops en met een oplossing komt voor contant geld opname door coffeeshops. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat meerderen een overstap gaan proberen te overwegen, maar ook dat is niet iets wat zomaar is gebeurd.

Maar ook de Rabobank liet weten in een reactie aan het FD dat het aan ‘risicobeprijzing’ doet: “Voor specifieke klantgroepen rekenen we extra kosten voor het klantonderzoek dat we moeten uitvoeren vanuit de poortwachtersrol.”

Simone van Breda, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten, zegt tegen het Parool graag met de bank in gesprek te willen. “We willen graag weten waar de bank tegenaan loopt. Waar komt deze prijsstijging vandaan?” Of ze stappen gaan ondernemen tegen de prijsstijging, weet de bond nog niet.

Lees ook het achtergrond artikel door Jef Martens over banken, betalen en de coffeeshops.