Column: Organic Earth over hoe de growshop de corona pandemie overleeft

In een nieuwe growshop column legt Organic Earth uit hoe ze de corona pandemie overleven en welke andere crisissen ze al hebben overleefd.

0
Growshop Organic Earth Maastricht
Via Growshop Organic Earth
- Advertentie -

Growshop Organic Earth is de oudste growshop van Nederland en heeft in de bijna 30 jaar van haar bestaan al heel wat ups en downs gekend. Sinds we in Nederland hebben ontdekt hoe makkelijk het is om je eigen plantje te kweken is de consumptie van buitenlandse hasj gestaag verminderd en daar hebben growshops wel bij gevaren.

Growshop sinds oktober 1992

De winkel van Organic Earth is geopend in oktober 1992. De eerste jaren waren er nog niet veel thuistelers en het duurde dan ook tot 1995 voordat we zwarte cijfers konden schrijven. Vóór die tijd was de winkel voor ons vooral een plek waardoor we gemakkelijker aan kweekartikelen konden geraken voor de uitvoering van onze hobby: kweken van je eigen ganja.

Dat is door de jaren altijd de belangrijkste drijfveer gebleven: kwalitatief goede spullen leveren aan liefhebbers van het product. 

Wietpas en growshop-wet

In Maastricht hebben we jarenlang een constante stroom gehad van toeristen uit de ons omringende buurlanden. Met de komst van de zogenaamde wietpas en het daaruit voortvloeiende verbod om niet-inwonenden te mogen ontvangen in de coffeeshops van Maastricht is ook de stroom van bezoekers uit het buitenland grotendeels opgedroogd.

in de topjaren waren er wel zeker 14 growshops, alleen al in Maastricht

In de beginjaren was Organic Earth de enige growshop binnen een straal van 100 km rond Maastricht en in de topjaren waren er wel zeker 14 growshops, alleen al in Maastricht. Later zijn er uiteraard ook in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk growshops ontstaan waar je alle materialen kunt vinden die de Nederlandse growshops aanbieden. Behalve de zaden; daar verschilt de wetgeving van Nederland met de rest van Europa.

De growshop-wet en de hogere en dubbele straffen voor het kweken van cannabis, hebben het klimaat voor een growshop niet verbeterd. Gelukkig hebben wij, mede door onze ligging binnen de singels van Maastricht, in het centrum van de stad, nauwelijks grootschalige kwekers verwelkomd in onze winkel; het is lastig om 80 zakken aarde op te halen en ook helpt het niet dat er steeds minder parkeerplekken in de stad zijn door de wens om het centrum autoluw te maken en het parkeergeld alleen maar duurder wordt.

De trend van de afgelopen jaren, in elke branche, maar vooral in de detailhandel, is dat we met zijn allen steeds meer de digitale snelweg verkiezen boven een fysiek bezoek aan een winkel.

trend dat de jongere generatie cannabis en het kweken van enkele planten als normaal ziet

De Corona-pandemie heeft dat gedrag versnelt. Leegstand in de winkelstraten zal alleen maar toenemen in de komende jaren en steeds meer spullen zullen via internet aan de man gebracht worden. 

Voor onze branche toch nog steeds een vreemd idee: alle gegevens blijven traceerbaar en alhoewel sommigen nog steeds zo discreet mogelijk onze winkel bezoeken zie je de trend dat de jongere generatie cannabis en het kweken van enkele planten als normaal ziet: anonimiteit is geen prioriteit als je een bestelling via het internet plaatst. Ondanks de straffen die er, ook hier in Nederland, staan op het kweken van enkele planten.

Zo zijn er onlangs meer dan 5000 brieven onderschept door de Duitse douane met daarin kleine hoeveelheden zaden voor thuiskwekers. Het is natuurlijk belachelijk dat zoiets gebeurt in de 21ste eeuw maar de belofte van de Duitse justitie om op elk adres een onderzoek te verrichten stelt niet erg gerust.

Bankenproblematiek ook voor de growshops

Door de jaren heen is ons bedrijf al meerdere keren van bank gewisseld: zodra de bank ontdekt dat je een bedrijf hebt in de (legale) cannabis markt wordt de rekening opgezegd. Helaas heeft ook PayPal ons er al twee keer uitgegooid (en daarbij 180 dagen ons geld vastgehouden). Daarmee is het voor ons jarenlang lastig geweest om online-betalingen te kunnen accepteren. Dat betekende ouderwets overschrijven, en sommige klanten versturen hun geld zelfs via de post.

ook verzekeringen vinden dat wij een verhoogd risico vormen

Tegenwoordig kun je op onze website wel betalen via Ideal en enkele buitenlandse banken. Restricties zijn hier ook aan: deze payment provider heeft als limiet gesteld dat we maximaal 25 zaden per transactie mogen verkopen; 90% van onze klanten komt niet aan dat aantal. Wat opvalt is dat vooral uit het buitenland bestellingen komen van 3 of 4 verschillende soortjes. Vooral met reguliere zaden, die vaak per 12 stuks zijn verpakt, kom je al snel boven die limiet uit. 

Maar niet alleen banken doen moeilijk; ook verzekeringen vinden dat wij een verhoogd risico vormen en hebben ons ingeschaald in een hogere verzekeringspremie.

En ook een accountant vinden is niet vanzelfsprekend; de vorige en ook onze huidige administrateur heeft expliciet gesteld dat we een van de weinige uitzonderingen zijn van klanten uit de cannabisbranche, die zij willen helpen.

Altijd wel een oplossing

Het bedrijven van een growshop is niet altijd makkelijk, soms heel stroperig, maar met doorzetting en de juiste hulp, komt er altijd weer een oplossing.

Als je binnenkomt is meteen duidelijk waar we goed in zijn

De mondiale crisis rond de Covid-19 uitbraak heeft veel effect gehad op onze winkel. We moesten dicht, en dat betekent: nauwelijks tot geen omzet. En de vaste kosten liepen gewoon door. We waren dan ook heel blij met een coulante verhuurder en met de tegemoetkomingen van de overheid.

Met het sluiten van de winkel gedurende de nationale lockdown hebben we bij Organic Earth niet stilgezeten: de winkel en ons assortiment is flink onder handen genomen. Dat heeft geresulteerd in een open inrichting van de winkel in een modern jasje. Als je binnenkomt is meteen duidelijk waar we goed in zijn. Kom gerust eens langs als je in de buurt bent.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -