D66 iets kleiner in voorlopige prognose, kan goed uitpakken voor cannabis

Hoe zijn de mogelijkheden voor een cannabis-vriendelijk kabinet met de voorlopige prognose in acht genomen in plaats van de exitpolls? Mauro keek nog eens in zijn groene bol en vroeg mr. John Roozen om hulp.

0
cannabis ondernemer
- Advertentie -

Inmiddels weten we meer door een voorlopige prognose van daadwerkelijk uitgebrachte stemmen dan gisteren toen ik al een voorzichtige vooruitblik deed voor de mogelijkheden van een cannabis-vriendelijk kabinet. Daarin is de winst van D66 terug gebracht van aanvankelijk +8 (later +7) in de exitpolls, naar +5 in de volgens de NOS op 22 maart wat het totaal voor D66 op 24 zetels brengt en niet de 23, 26 of 27 waar eerder over werd bericht. Wel maakt het nog steeds de tweede grootste partij van Nederland. Hoe zijn de mogelijkheden voor een cannabis-vriendelijk kabinet met de voorlopige prognose in acht genomen in plaats van de exitpolls? Ik keek nog eens in mijn groene bol.

Update 22 maart, 16:40: Zetel erbij voor D66, ten koste van VVD. Dat maakt 24 voor D66 en 34 voor de VVD.

Update 18 maart, 19:56: eerder sprak ik over 24 zetels voor D66 in dit artikel, maar ANP spreekt nu over 23.

Geen kabinet zonder VVD en D66, PVV en FvD uitgesloten van deelname

Zonder de VVD gaat er geen kabinet komen, evenmin zonder D66. PVV en FvD waren van te voren al uitgesloten van deelname aan een kabinet. Dus wat dan?

  • De VVD (34) en D66 (24) maken samen 58 zetels.
  • Voor een meerderheid zijn tenminste 76 zetels nodig (er zijn er 150 in totaal).
  • Ook met het CDA erbij (15) is er geen meerderheid (73).
  • De coalitie van het vorige kabinet (met Christenunie) zou uitkomen op 79 zetels.

Eerste reactie mr. John Roozen

Nog vannacht vroeg ik mr. John Roozen, de bijzondere lobbyist van de Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod met een imposante carrière als politiek journalist, hoofdredacteur, lobbyist en politiek adviseur, om zijn eerste reactie. Daarin liet hij weten:

“Het moge vreemd klinken maar, ik was toch blij (…) dat D66 wat terug zakte”

“Het moge vreemd klinken, maar ik was toch blij (hedennacht 02.00 uur) dat D66 wat terug zakte! Van 27 (exitpoll ) naar 26 en naar ik mag hopen naar uiteindelijk 25!”
In de voorlopige prognose staan ze zelfs op 23 zetels (update 17 maart: inmiddels weer 24). Mr. Roozen legt uit:
“En wel hierom: Rutte en Kaag zouden in de eerste situatie met het CDA een nipte meerderheid hebben van 76 zetels ( + gedoog SGP of Volt). Betrekkelijk ongewis want met maar één dissident in één van de partijen (Omtzigt bijvoorbeeld) zou de coalitie
al kwetsbaar zijn. Maar Rutte zou het er op kunnen wagen!”

“Ze [Kaag is immers geen bijwagen meer van VVD/CDA (zoals Pechtold) in de te vormen coalitie, maar essentieel!”

Het zal dus waarschijnlijk met een vierde partij moeten, gaat hij verder:
“Met de noodzaak er een vierde partij bij te halen (PvdA, GL) is het cannabis-dossier aanzienlijk beter beveiligd! Natuurlijk blijft nu het feit (anders dan in 2017), dat D66 zó sterk is dat Rutte niet zónder kan. En anders dan Pechtold zal Kaag (met al een aangenomen wet naar de Eerste Kamer) nú natuurlijk in staat moeten zijn het CDA een toontje lager te laten zingen. Ze is immers geen bijwagen meer van VVD/CDA (zoals Pechtold) in de te vormen coalitie, maar essentieel!”

Coalitie van VVD (34), D66 (24) en CDA (15) + ?

Dat zou met de voorlopige prognose, een kabinet zijn wat bestaat uit VVD (34), D66 (24) en CDA (15). Het zou kunnen dat de vierde partij dus toch ‘gewoon’ Christenunie (CU) wordt, maar zoals mr. Roozen zegt: D66 is geen bijwagen meer van het VVD/CDA en heeft meer te zeggen. Misschien krijgen ze het zelfs voor elkaar om juist niet met CU als vierde partij in zee te gaan, maar PvdA (82 zetels in totaal voor coalitie), Groenlinks (81) of nieuwkomer VOLT (76). Dat laatste is alleen zeer nipt en daarmee onwaarschijnlijk.
In ieder geval totdat alle stemmen zijn geteld kan er uiteraard nog wat veranderen. Tot die tijd kan je je in ieder geval lekker uitleven met de coalitiebouwer op de NOS website.