Kansen voor cannabisbeleid gebaseerd op exitpoll met VVD en D66

Mauro kijkt naar de rest van een mogelijke coalitie met VVD en D66. En dan vooral de kansen voor een positief cannabisbeleid.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards 2022

De tweede exitpoll is binnen en de cannabis-vriendelijke partij D66 staat op 27 zetels in de prognose, een winst van 8 zetels. De VVD van Mark Rutte zou wederom de grootste zijn geworden met 36 zetels. In dit stuk, kijk ik naar de rest van een mogelijke coalitie. En dan met name, wat de kansen zijn voor een positief cannabisbeleid van het nieuwe kabinet.

Update 18 maart, 12:38: D66 iets kleiner in voorlopige prognose, kan goed uitpakken voor cannabis

Update 18 maart, 1.24: in de derde exitpoll kreeg de VVD een stem minder (35, in plaats van 36), evenals D66 (26, in plaats van 27). Dat maakt 78 voor Paars Plus. Met Groenlinks en de Partij voor de Dieren zou geen meerderheid zijn. Met Groenlinks en de SP zou dat 77 zetels maken.

De anti-cannabis verliezers: PVV (-3), CDA (-5), CU (-1)

Maar laten we het eerst over de grote verliezers hebben: de anti-cannabis partijen PVV (-3), CDA (-5), CU (-1) staan allemaal op flinke verliezen in de tweede exitpoll.

Dat zijn voornamelijk de christelijke partijen, plus de PVV van Geert Wilders.

Daarnaast is de SGP niet groter geworden en op 3 zetels blijven steken.

Er gloort hoop

Goed, dus we moeten een coalitie gaan vormen met VVD en D66 wat samen 63 zetels maakt. Voor een meerderheid, zijn 76 zetels nodig. Het liefst, bestaat de coalitie uit zo min mogelijk partijen voor de werkbaarheid.

Het liefst, bestaat de coalitie uit zo min mogelijk partijen voor de werkbaarheid

Maar vier partijen zijn vaker voorgekomen, zoals je zag met het afgelopen kabinet. Wel zijn we de afgelopen vier jaar gegijzeld door een wietexperiment wat niet van de grond is gekomen, terwijl de Wietwet van Vera Bergkamp in de ijskast was beland nadat het een meerderheid kreeg in de Tweede Kamer in 2017.

Maar er gloort hoop, immers Vera Bergkamp gaf net voor de verkiezingen aan dat de Wietwet in de Eerste Kamer weer in behandeling is genomen. De Eerste Kamer commissie van Justitie en Veiligheid heeft inmiddels vergaderd en heeft een brief verstuurd naar de demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Volwassen cannabisbeleid met VVD en D66

Goed, om dus tot een volwassen cannabisbeleid te komen is er een coalitie nodig van D66 met VVD en geen christelijke partijen of de PVV. Dat laatste is al uitgesloten door Mark Rutte. En de VVD zit op de wip, maar juist zonder een christelijke partij zou er wel eens meer mogelijk kunnen zijn.

Dus wat dan?

Paars Plus

Mr. John Roozen, de bijzondere lobbyist van de Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod met een imposante carriere als politiek journalist, hoofdredacteur, lobbyist en politiek adviseur, sprak het idee uit voor een Paars Plus coalitie uit op de coronaroof PCN Meet & Greet op 16 september vorig jaar.

Daarmee doelt hij op het ‘paarse’ kabinet van Wim Kok I wat aantrad in 1994 en bestond uit VVD, D66 en PvdA. Oftewel, Blauw, Groen, Rood maakt Paars.

En de plus?

De ‘plus’ bestaat in het ideale scenario uit Groenlinks in het aangedragen voorbeeld van mr. John Roozen. Samen, is die coalitie goed voor 80 zetels (VVD 36, D66 27, PVDA 9, GL 8). Een ruime meerderheid.

En de andere opties in plaats van Groenlinks als ‘plus’?

Met een net zo grote coalitie kom je ook uit op 80 zetels met de SP, maar de kans dat de SP gaat regeren met het VVD acht ik niet groot. Wat ik denk ik dan nog eerder zou zien gebeuren is Paars met daarbij ook de Partij voor de Dieren. Dat maakt voor 77 zetels.

In andere opties zou de derde partij Groenlinks zijn, maar omdat we zoals gezegd het niet met de SP zien gebeuren (79 zetels), zou het ook kunnen met de Partij voor de Dieren (76 zetels in totaal), maar dat laatste is wel erg nipt.

Het blijft een exitpoll en dus onzeker

Uiteraard, dit alles is gebasseerd op de tweede exitpoll van 22.00 op 17 maart. Morgen ga ik het zeker nog eens bekijken met de daadwerkelijke uitslag. Maar er gloort hoop, als je het aan mij vraagt.