Geen meerderheid voor legalisering van cannabis op VVD ledenvergadering

41% van de leden was voor en 59% was tegen. Daar moesten wel Fred Teeven en minister-president Mark Rutte voor worden ingezet.

0

De oplettende lezer had afgelopen donderdag de aankondiging kunnen lezen dat de VVD op de ledenvergadering afgelopen zaterdag 12 december ging stemmen over een aantal voorstellen om mee te nemen in het verkiezingsprogramma. Een daarvan was het donderdag goedgekeurde voorstel van VVD-wethouder en voormalig officier van justitie Bos uit Breda. Ruim driekwart van de deelnemers aan de online vergadering waren voor op donderdag. Maar op de ledenvergadering die er uiteindelijk over gaat, was 41% van de leden voor en 59% was tegen. Daar moesten wel Fred Teeven en minister-president Mark Rutte voor worden ingezet.

Fred Teeven en Mark Rutte ingezet als tegengeluid op VVD ledenvergadering

Dankzij een Tweet werd bekend wat ze daadwerkelijk in hadden te brengen.

Transcript

Fred Teeven: Laten we niet met dit electorale machinegeweer in onze eigen voet schieten.

Mark Rutte: doe het stap voor stap

Mark Rutte: Ik denk dat Fred het eigenlijk wel goed zei. Het is niet zo dat wij voor een War on Drugs zijn. We zien allemaal dat het systeem nu ook niet werkt. Maar je moet kijken naar wat kan dan wel. En op het moment dat nog steeds 85% van die rotzooi naar het buitenland gaat, of voor buitenland bestemd is, en wetende dat die experimenten nu lopen. Zou ik echt zeggen doe het stap voor stap. Het is hier niet een keuze tussen een soort van keiharde lijn of helemaal vrij. Dat ligt er helemaal niet voor. We zien allemaal dat wat er nu gebeurt ook niet altijd werkt. Maar je moet het stap voor stap doen. Eerst die experimenten. Er ook voor zorgen dat je je realiseert dat heel veel naar het buitenland gaat. Ik denk we dit amendement zo niet zouden moeten doen.

Mark Rutte haalt weer de exportmythe aan

Nu horen we Mark Rutte niet zo vaak over cannabis. Maar weer noemt hij cannabis ‘troep’ en daarnaast houdt hij vast aan de exportmythe. Die exportmythe is al lang en breed door het NRC in 2015 uitgemeten als onwaar: de feiten zijn geheel naar wens. Daarnaast voegt hij nog 5% bovenop de 80% exportmythe. Hij heeft ook wel eens 95% gezegd overigens in Nieuw Zeeland.

Die exportmythe is al lang en breed door het NRC in 2015 uitgemeten als onwaar

Even een snelle berekening die ik vaker heb gemaakt. Er zijn nog maar zo’n 573 coffeeshops over. Stel, die verkopen per dag gemiddeld een kilo. Dat komt neer op zo’n 573 kilo per dag. Dat is een halve ton per dag (1 ton = 1000kg). Dat is 209 ton per jaar wat nodig is om onze coffeeshops te bevoorraden.

Laten we het nog bonter maken. Stel dat dat die 5% is, dat er dus nog eens 95% meer wiet geproduceerd wordt voor de export. Het zou absurd zijn, en dat is het ook.

Enige lichtpuntje

Het enige lichtpuntje is dat Mark Rutte toegeeft dat het huidige beleid van een War on Drugs niet werkt.

Wel interessant om nog even na te lezen mocht het je zijn ontgaan, is het interview in het Brabants Dagblad met Greetje Bos, de indiener van het amendement.