Definitief: Zaanstad Noord krijgt een coffeeshop

Eerder deze week werd bekend dat Zaanstad Noord definitief een coffeeshop krijgt. In 2020 nam de gemeenteraad daar al een motie over aan.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Eerder deze week maakte het lokale nieuws medium De Orkaan bekend dat Zaanstad Noord definitief een coffeeshop krijgt. In 2020 nam de gemeenteraad daar al een motie over aan.

Update, 30 mei 2022: 446 gegadigden voor nieuwe coffeeshop in wietproef gemeente Zaanstad

Toch coffeeshop voor Zaanstad Noord

Januari vorig jaar maakten we al bekend dat Zaanstad Noord een coffeeshop ging krijgen in hetzelfde jaar, maar bleek in hetzelfde jaar nog dat er geen geschikte locatie kon worden gevonden. Deze week is dat besluit teruggedraaid. Waar precies blijft vooralsnog onbekend.

“Met de aanpassingen in het beleid maken we dat nu mogelijk(…)”

“De gemeenteraad heeft gevraagd om het mogelijk te maken de derde coffeeshop in Zaanstad Noord te vestigen”, gaf burgemeester Jan Hamming aan. “Met de aanpassingen in het beleid maken we dat nu mogelijk. Voortaan zullen er dan ook maximaal twee vergunningen aan coffeeshops in Zaandam en één vergunning aan een coffeeshop in Zaanstad Noord worden verleend. We hebben de afgelopen periode ook onderzoek gedaan bij inwoners. Duidelijk is dat er gemengde gevoelens zijn over de vestiging van een coffeeshop en dat is begrijpelijk. Dit vraagt van de toekomstige exploitant dus inzet om dat in goede banen te leiden.”

Wie de nieuwe eigenaar gaat worden van de coffeeshop, zal worden bepaald door een loting. De regels daaromtrent zijn wel aangescherpt. Zo moet er een veiligheidsplan worden opgesteld waarin onder andere wordt beschreven op welke manieren mogelijke overlast wordt voorkomen en hoe de openbare orde en veiligheid rondom de coffeeshop wordt gewaarborgd.

De loting zal gaan via een formulier op de website van de gemeente. Degene met lot nummer 1 zal de vergunningsaanvraag mogen indienen. In de aanvraag moeten alle plannen worden opgesomd, zoals een geschikte locatie. Bij goedkeuring wordt er een vergunning verleend.