Den Bosch: twee coffeeshops moeten verhuizen, daarna zesde shop erbij

Er gaat een nieuwe, zesde, coffeeshop bij komen in Den Bosch. Maar daarvoor moeten wel eerst de twee coffeeshops Chip 'n Dale en Meetpoint op de Hinthamerstraat verhuizen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Ja, Den Bosch zal van vijf naar zes coffeeshops gaan. Maar dat gaat in de praktijk nog wel even duren. De burgemeester Jack Mikkers (VVD) maakte namelijk eind vorige week bekend aan de gemeenteraad dat er inderdaad een zesde coffeeshop bij gaat komen, maar daarvoor wel eerst de twee coffeeshops aan op de Hinthamerstraat verhuizen. Daarvoor krijgen ze vijf jaar de tijd.

Op de website van de gemeente laat de burgemeester weten: “Iedereen wil prettig kunnen wonen en werken. Ons doel is de om de overlast die de omgeving ervaart van coffeeshops, te verminderen. Tegelijk willen we coffeeshophouders de gelegenheid geven om te kunnen ondernemen. Dat maken we mogelijk met nieuw beleid. Zo kan een aantal coffeeshops naar een andere plek in de gemeente. En we staan een extra coffeeshop toe. Zodat er meer spreiding komt in van het aanbod en dat de coffeeshops op plekken te vinden zijn waar het in de omgeving past.”

Vijf jaar de tijd voor de de coffeeshops Meetpoint en Chip ‘n Dale om te verhuizen, anders gedoogbesluiten ingetrokken

“Vijf jaar lijkt misschien lang, maar ik doe mijn best om die periode zo kort mogelijk te houden”

Vijf jaar is echter wel lang, maar het kan ook wel eens zo lang duren als je ziet elders in het land (bijvoorbeeld in Den Haag die inmiddels met een oplossing zijn gekomen tegen protesten van de buurt) hoe moeilijk het is om een coffeeshop te verhuizen.

Tijdens de gemeenteraad ging de burgemeester volgens het Brabants Dagblad dan ook in op die vijf jaar: “Vijf jaar lijkt misschien lang, maar ik doe mijn best om die periode zo kort mogelijk te houden,” liet hij weten “Maar het verplaatsen van coffeeshops is geen makkelijke klus. Niet iedereen zit te wachten op een coffeeshop naast de deur. Iedere locatie leidt tot discussies. Dus dat zoeken naar locaties vergt de nodige zorgvuldigheid en tijd.”

“Anders trek ik de gedoogbesluiten in”

De harde deadline is vóór 1 december 2027. “Anders trek ik de gedoogbesluiten in,” zei de burgemeester. De ondernemers moeten zelf de kosten voor de verhuizing ophoesten.

Meetpoint wil volgens de berichtgeving wel meewerken aan een verhuizing, maar Chip ‘n Dale wil vooralsnog niet vertrekken aldus het Brabants Dagblad.

Coffeeshops moeten verhuizen, maar naar waar dan?

De twee coffeeshops, maar ook de nieuwe, mogen zich in ieder geval niet gaan vestigen in de binnenstad, het centrum van Rosmalen, de kom van Empel, Engelen, Nuland en Vinkel. Die gebieden zijn namelijk uitgesloten. Ook mogen ze niet binnen 200 meter van een school zich vestigen of in de buurt van horeca, winkels en bedrijven.

“(…)Bezoekers willen snel even hun auto kwijt, maar vooral in het centrum levert dat dus problemen op”

Dan blijft er wel heel weinig over. Vind je al een buurt, staat waarschijnlijk ook die buurt op zijn achterste poten in korte tijd.

Als het aan de coalitie ligt, komt die zesde coffeeshop aan een ‘uitvalsweg’. Volgens het woordenboek is de definitie van uitvalsweg overigens ‘hoofdweg voor het verkeer dat een stad verlaat’.

“Sinds het rookverbod zijn de shops meer een afhaalloket geworden. Bezoekers willen snel even hun auto kwijt, maar vooral in het centrum levert dat dus problemen op,” aldus de burgemeester die hier ook wel oor naar heeft.

Maar dan zijn er nog steeds twee geschikte locaties die gevonden moeten worden voor de Meetpoint en Chip ‘n Dale.