Gemeenteraad Den Haag vereenvoudigd proces verhuizing coffeeshops

Een protest van de buurt tegen de komst van een coffeeshop, zal niet meer leidend zijn na een aangenomen voorstel van de gemeenteraad in Den Haag.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Je kan er de klok op gelijk zetten: bij de vestiging, of verhuizing, van een coffeeshop staat werkelijk iedere keer de buurt op zijn achterste poten. Zo ook in Den Haag, waar ze al jaren spreken over de overconcentratie van coffeeshops aan de Weimarstraat. Maar ook op andere plekken in Den Haag. De gemeenteraad heeft nu een voorstel aangenomen waardoor verzet door de buurt tegen de komst van een coffeeshop niet langer voldoende is om de komst tegen te gaan, bericht het AD.

Door verzet uit de buurt, kan er nooit een coffeeshop verhuizen

“(…)Als u dan zegt: ‘Verplaatsing kan alleen met voldoende draagvlak’, dan gebeurt het gewoon niet”

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) reageerde verheugd op het nieuws: “Als burgemeester ben ik vooral bezig met het verplaatsen van coffeeshops uit Zeeheldenkwartier en uit de omgeving van de Weimarstraat, waar er nu veel te veel zitten. Als u dan zegt: ‘Verplaatsing kan alleen met voldoende draagvlak’, dan gebeurt het gewoon niet.”

Daarnaast gaat de burgemeester onderzoeken of het mogelijk is de sluitingstijd van te vervroegen naar 22.00 op aanraden van de gemeenteraad. Eerst vrijwillig, maar als dat niet lukt wil de burgemeester onderzoeken of het ook opgelegd kan worden.

Coffeeshopbeleid in Den Haag al langer ter discussie

Het coffeeshopbeleid in Den Haag staat al langer ter discussie. Zo liet de PvdA in september vorig jaar weten dat het wel iets ziet in de spreiding van de 36 coffeeshops over de 44 wijken. En bleek uit de beantwoording van schriftelijke vragen van het CDA Den Haag dat de vier coffeeshops in de Weimarstraat niet de gebruikelijke horecabestemming zouden hebben.

Een coffeeshopshop uit de Weimarstraat heeft inmiddels goedkeuring gekregen in oktober vorig jaar om te verhuizen. Dat terwijl coffeeshop Dizzy Duck nog steeds 5000 euro over heeft voor de gouden tip voor waar de coffeeshop naar toe kan verhuizen.