Gemeenteraad Den Haag akkoord met verhuizing coffeeshop

De Oude Haagweg zou dichterbij het Westland zijn gelegen, waar nog steeds geen coffeeshop is.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

In Den Haag speelt al langer de kwestie van overconcentratie van coffeeshops rond de Weimarstraat. Er lijkt nu eindelijk schot in de zaak te komen nu de gemeenteraad akkoord is met de verhuizing van ten minste een coffeeshop naar een voormalige snackbar aan de Oude Haagweg.

Een snelle zoektocht op Google Maps levert op dat er aan de Weimarstraat op zo’n 200 meter maar liefst vier coffeeshops zijn gevestigd: Coffeeshop Galaxy, Coffeeshop Basra, Coffeeshop Het Achterhuis en Le Mistral. Een daarvan lijkt nu kunnen te gaan verhuizen.

Protest vangt bot: één coffeeshop gaat verhuizen van de Weimarstraat naar de Oude Haagweg

Protesten waren er zoals gebruikelijk wel vanuit de buurt. Zo was er een petitie gestart die 1600 keer is ondertekend. Hart voor Den Haag / Groep De Mos diende samen met het CDA tevergeefs een motie in tegen het plan. Afgelopen vrijdag werd de motie verworpen met 60% van de stemmen tegen.

Het draagvlak argument veegde burgemeester Jan van Zanen van tafel

Het zouden vooral klanten zijn uit het Westland die terecht komen in de Weimarstraat. De Oude Haagweg zou dichterbij het Westland zijn gelegen, waar nog steeds geen coffeeshop is. Zelfs na aandringen van de burgemeester van Den Haag wil de Westlandse burgemeester er niet aan. De oplossing zit dan maar in het verhuizen van een bestaande coffeeshop. Het draagvlak argument veegde burgemeester Jan van Zanen van tafel: “Als je kijkt naar draagvlak door de omgeving alleen, dan is de kans op een verplaatsing van een coffeeshop uit een overconcentratiegebied vrijwil nihil.”

Eerder werd al bekend dat de PvdA in Den Haag wel iets ziet in een betere spreiding van coffeeshops door de stad. Makkelijk is dat niet, zoals ook coffeeshop Dizzy Duck ondervond. Maar voor een coffeeshop lijkt het nu dus toch te gaan gebeuren.