Dit zijn de tien controle gemeenten tijdens het wietexperiment

Een recente presentatie door het Trimbos-instituut zorgde voor verwarring over de controle gemeenten tijdens het wietexperiment. Reden om op onderzoek te gaan.

0
Tien controle gemeenten tijdens het wietexperiment
De slide die verwarring veroorzaakte. Via Twitter.
- Advertentie -

Tijdens het door het EMCDDA georganiseerde online webinar afgelopen 13 september over de weg naar de regulering van cannabis in Europa, met de focus op Malta, Duitsland en Nederland, viel tijdens een presentatie van Margriet van der Laar (Trimbos-instituut) iets op bij de slide over de deelnemende gemeenten. Daarin waren er ineens 11 gemeenten aangemerkt als controle gemeenten. Dus welke controle gemeenten zijn er nu eigenlijk tijdens het Experiment gesloten coffeeshopketen? Ik zocht het uit.

Tweet die aanleiding was tot nader onderzoek

Aanleiding daarvoor was onderstaande Tweet door mijn collega Derrick Bergman.

Eerlijk gezegd, dacht ik dat het er aanvankelijk maar zeven waren, waardoor ik een mailtje besloot te sturen naar het Trimbos-instituut ter opheldering.

In een mailtje terug schreef van der Laar:

(…)In elk geval vind je op pagina 5 en 6 van het (volledige, WODC) rapport van de voormeting een opsomming van de 10 controle gemeenten. Oorspronkelijk waren dat er 9; Haarlem is er later bij gekomen. Zie ook hoofdstuk 2. Daarin staat ook uitgelegd hoe deze zijn geselecteerd. Ik kan mij niet herinneren dat dit er ooit 7 waren.

De selectie is mede gebaseerd op inwoneraantal, aantal coffeeshops en geografische ligging (en bereidheid om deel te nemen).

Uit dat rapport blijkt inderdaad dat Haarlem is toegevoegd, in hoofdstuk 2:

Na de voormeting (en nog voor de nulmeting) is de gemeente Haarlem toegevoegd aan de controlegroep, waardoor het aantal vergelijkingsgemeenten nu tien bedraagt. Deze tiende vergelijkingsgemeente is dus niet meegenomen in de voormeting.

Maar als je gaat tellen in de screenshot uit de Tweet hierboven, kom je op elf.

Nu lijkt het om een foutje te zijn gegaan. Want daarin staat Zaandam als interventiegemeente (er zijn meerdere benamingen voor) aangemerkt, terwijl Zaanstad (waar het experiment wel gaat plaatsvinden) er niet tussen staat.

De tien controle gemeenten zijn dus als volgt:

 1. Enschede
 2. Haarlem
 3. Helmond
 4. Hoorn
 5. Leiden
 6. Lelystad
 7. Roermond
 8. Tiel
 9. Utrecht
 10. Zutphen

De tien deelnemende gemeenten aan het wietexperiment

En voor de duidelijkheid nog maar een keer, onderstaand zijn de gemeenten waar de coffeeshops wiet gaan verkopen uit het wietexperiment:

 1. Almere
 2. Arnhem
 3. Breda
 4. Groningen
 5. Heerlen
 6. Voorne aan Zee (sinds 1 januari 2023 heet de gemeente niet meer Hellevoetsluis)
 7. Maastricht
 8. Nijmegen
 9. Tilburg
 10. Zaanstad
Cannabis Industrie Awards 2023