Doetinchem krijgt een coffeeshop erbij, procedure gestart

De burgemeester verwacht dat voor de zomer van 2023 een vergunning kan worden verleend.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Eind vorige week werd tijdens de begrotingsvergadering van de gemeenteraad van Doetinchem bekend dat de gemeente van een naar twee coffeeshops zal gaan. Reden daarvoor is dat de straathandel zichtbaar toeneemt.

“Zo kunnen we voorkomen dat de straathandel toeneemt”

“Dat gebeurt onder mijn ogen. Vanuit mijn kamer op het stadhuis zie ik het gebeuren,” liet burgemeester Mark Boumans (VVD) vorige week weten tijdens de vergadering.

Daarop werd een voorstel ingediend door Maarten op de Weegh (PvdA) om het aantal coffeeshops in de gemeente uit te breiden naar twee. Het raadslid is dan ook blij met de toezegging: “Zo kunnen we voorkomen dat de straathandel toeneemt.”

“Kandidaten moeten over een geschikt pand in het aangewezen gebied beschikken en kunnen aantonen hoe ze overlast voorkomen”

Net zoals bij het openen van een nieuwe coffeeshop elders in het land, moet er wel voldaan worden aan een aantal eisen en moet de geïnteresseerde al over een geschikt pand beschikken.

“Kandidaten moeten over een geschikt pand in het aangewezen gebied beschikken en kunnen aantonen hoe ze overlast voorkomen”, aldus de gemeente. “Daarnaast wordt een zogenoemde Bibob-procedure gestart. Deze procedure is er op gericht verwevenheid met criminaliteit te voorkomen.”

Op dit moment is er maar één coffeeshop in de gemeente die per januari 2019 57,555 inwoners kent, coffeeshop Diamond aan de Dr. Huber Noodtstraat.

Doetinchem had eerder wel twee coffeeshops, maar coffeeshop ’t Rotterdammertje aan de Varsseveldseweg werd in 2017 door de gemeente gesloten.

De burgemeester verwacht dat voor de zomer van 2023 een vergunning kan worden verleend.