Duitse cannabisindustrie vereniging pleit voor wijzigingen aan cannabiswet

De Duitse cannabisindustrie vereniging pleit in een uitgebreide verklaring voor wijzigingen aan de voorgestelde cannabiswet.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Op 16 augustus heeft het federale kabinet van Duitsland groen licht gegeven voor het ontwerp van de cannabiswet (CanG). Vorige week heeft de Bundestag de eerste lezing gehouden. In reactie hierop heeft de Duitse cannabisindustrie vereniging Branchenverband Cannabiswirtschaft e.V. (BvCW) een persbericht en uitgebreide verklaring (PDF) gepubliceerd, waarin zij de noodzaak en het potentieel van deze wet benadrukken.

Duitse cannabisindustrie vereniging pleit voor verandering

Jürgen Neumeyer, algemeen directeur van de BvCW benadrukte in een persbericht de cruciale betekenis van CanG: “De cannabiswet is een belangrijke stap voorwaarts. Cannabis moet uit de Narcoticawet (BtMG) worden geschrapt. Wij willen deze geweldige kans graag op de best mogelijke manier helpen vormgeven en benutten om het grote ecologische en economische potentieel van industriële hennep en medicinale cannabis in Duitsland uit hun bureaucratische ketenen te bevrijden.”

Dirk Heitepriem, vice-president van de BvCW, voegde hieraan toe dat het onderdrukken van de zwarte markt alleen mogelijk is met actieve betrokkenheid van de cannabisindustrie.

“Pijler 2” van de cannabiswet is daarom van groot belang, omdat het een wettelijk kader biedt voor landelijke, omvangrijke modelprojecten waarin de cannabisindustrie effectief kan bijdragen, belastinginkomsten kunnen worden gegenereerd en de medische productie in Duitsland kan worden versterkt.

Wettelijke verbeteringen in zicht voor 2024

In een uitgebreide 43 pagina’s (PDF) tellende verklaring heeft de BvCW tal van concrete suggesties geformuleerd om de teelt van Duitse medicinale cannabis competitiever te maken en het ecologische en economische potentieel van industriële hennep volledig te benutten. Dit zou zekerheid bieden aan teeltverenigingen, consumenten, patiënten, artsen, apothekers en een florerende cannabiseconomie creëren.

Onder “Pijler 1” van het huidige wetsontwerp zou de professionele economie volgesn de BvCW betrokken moeten worden om kennis en diensten te integreren in groeiende verenigingen, zoals het opzetten van digitale track-and-trace-systemen. Met als doel de teeltverenigingen te versterken en een aanzienlijke impact te hebben op het terugdringen van de zwarte markt.

Volgens de plannen van de federale regering zou bij de tweede en derde lezing in de Bondsdag op 16 november 2023 rekening moeten worden gehouden met de laatste verbeteringen en zou de cannabiswet op 1 januari 2024 in werking moeten treden