Duitse wetenschappers steunen in open brief aanstaande cannabiswet

Meer dan 30 vooraanstaande medici, professoren, juristen en voormalige politiefunctionarissen dringen bij Duitse parlementsleden aan om de cannabiswet te steunen.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Een open brief (PDF) ondertekend door meer dan 30 vooraanstaande medici, professoren, juristen en voormalige politiefunctionarissen dringt er bij de Duitse parlementsleden op aan om het voorgestelde cannabiswet van de regering te steunen. Zij roepen op tot beëindiging van decennialange criminalisering van mensen vanwege cannabisgebruik en benadrukken de noodzaak van gezondheidsbescherming, preventie en sociale rechtvaardigheid. Vandaag staat de cannabiswet namelijk op de agenda van de commissies van Volksgezondheid, Financiën en Verkeer en vrijdag om 13:10 op de agenda van de Bundestag.

Internationale steun en veranderende VN-standpunten

De ondertekenaars van de brief (PDF) wijzen op een verschuiving in het internationale standpunt over cannabis, met name bij de Verenigde Naties (VN).

Ze benadrukken de oproep van het UN High Commissioner for Human Rights om weg te stappen van straffen en pleiten voor regulering.

Deze verandering weerspiegelt zowel de groeiende bewijslast tegen het mislukken van het drugsverbod als de positieve ervaringen van enkele lidstaten.

Cannabiswet als stap naar gezondheid en marktregulatie

Volgens de experts zal de cannabiswet niet alleen de criminalisering van miljoenen Duitse cannabisgebruikers beëindigen, maar ook bijdragen aan gezondheidsbescherming.

Ze benadrukken dat de voorgestelde “uitgebalanceerde gedeeltelijke legalisatie” geen toename van het gebruik zal veroorzaken, vooral niet onder kwetsbare groepen zoals jongeren.

Bovendien verwijzen ze naar studies die aantonen dat cannabisgerelateerde gezondheidsschade in gelegaliseerde landen lager is dan in landen met een verbod.