Duitse cannabiswet deze week op agenda’s commissies van Volksgezondheid, Financiën en Verkeer

De cannabiswet in Duitsland staat woensdag 21 februari op de agenda van de commissies Volksgezondheid, Financiën en Verkeer.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Vorige week werd bekend dat de cannabiswet in Duitsland op de agenda staat van de commissies van Volksgezondheid, Financiën en Verkeer. Na goedkeuring kan het ook deze week nog door de Bundestag worden goedgekeurd.

Cannabiswet op de agenda van de commissies van Volksgezondheid, Financiën en Verkeer

Sinds november 2021 is door de stoplichtcoalitie de regulering van cannabis opgenomen in het regeerakkoord.

Inmiddels zijn we bijna 2,5 jaar verder maar zijn ze in Duitsland weer een flinke stap dichterbij nu de cannabiswet, zoals eerder was aangekondigd door de minister van Volksgezondheid, op de agenda staat in de Bundestag (de Tweede Kamer van Duitsland).

Allereerst is het toegevoegd aan de agenda van de commissies van Volksgezondheid (PDF), Financiën (PDF) en Verkeer (PDF) die er allen in de ochtend van aanstaande woensdag 21 februari over zullen vergaderen.

De commissie voor gezondheid neemt hierbij het voortouw. Als er overeenstemming binnen deze commissie is, is de verwachting dat de rest van de procedure soepel verloopt. De wet kan mogelijk donderdag of vrijdag op de agenda worden gezet, nadat er naar verwachting op woensdag overeenstemming is bereikt.

De wet zal uiterlijk dinsdag op de algemene vergadering agenda gezet. Maar wanneer de gezondheidscommissie het op de agenda heeft gezet, wat dus het geval is, zal het op de algemene agenda gezet worden. Zo legt de man in onderstaande video ook uit.

Daarna gaat het naar de Bundestag ter stemming en moet het langs de Bundesrat, waarschijnlijk in maart, waarna het door de president Frank-Walter Steinmeier (SPD) en de bondskanselier Scholz (SDP) moet worden ondertekend voordat het officieel wet is.

Er wordt nagedacht over de aanpak van tegenstemmers, waarbij opvalt dat Fiedler (SPD) veel ruimte krijgt in de media vanuit de fractietop. Het lijkt erop dat er voorafgaand aan de stemming bekendheid wordt gegeven aan het stemgedrag, en het is mogelijk dat de fractietop aandringt op het volgen van de fractierichting, vooral bij morele kwesties zoals abortus of doodstraf.

De Linke-fractie is benaderd en zij zullen waarschijnlijk voor stemmen, wat maximaal 47 stemmen oplevert zonder de Linke. Op 22 maart gaat het voorstel dan naar de Bundesrat. Opvallend is dat CDU/CSU een open stemming vraagt, waarbij individuele stemmen in de notulen worden genoemd. Dit kan helpen om heimelijke steun te voorkomen en zal mogelijk ook nuttig zijn bij toekomstige onderhandelingen als er afwijkende stemmen zijn.

Er zijn echter nog enkele losse eindjes die moeten worden aangepakt, met name op het gebied van verkeer, boetes en recht. De grenswaardencommissie kon bijvoorbeeld geen wetenschappelijke basis vinden voor de vaststelling van grenswaarden, en er wordt nu naar een politieke oplossing gezocht. Er moeten ook herzieningen worden doorgevoerd in lopende, recente en historische zaken met betrekking tot cannabis, boetes moeten mogelijk worden geannuleerd en terugbetaald, en er moeten nieuwe uitspraken worden gedaan.

Er zijn ook vraagstukken met betrekking tot definities, zoals wanneer cannabis als ‘droog’ wordt beschouwd en hoeveel vochtigheid acceptabel is. Tot slot wordt er melding gemaakt van een mogelijk HHC-verbod, waarvoor de gezondheidsminister slechts een NPS-update naar de Bundesrat hoeft te sturen, wat mogelijk tot conflicten in regelgeving kan leiden. Doc Steinmetz, genoemd in het DHV news, wijst ook op de aanwezigheid van restanten van moleculen in planten.

Laatste aanpassingen aan wetsvoorstel goedgekeurd in november vorig jaar

Eind vorig jaar werd bekend dat de Duitse regering een akkoord had bereikt over aanpassingen aan de cannabiswet waarbij bepalingen over het bezit, thuisteelt en het gebruik van cannabis werden verruimd.

De drie partijen kwamen er daarnaast over eens om de wet geleidelijk in werking te stellen.

De bepalingen voor cannabisbezit en eigen teelt bij particulieren zullen naar verwachting op 1 april 2024 in werking treden.

Het inwerkingstreden van de voorschriften voor teeltverenigingen is pas gepland voor 1 juni of 1 juli.

Dit wordt gerechtvaardigd door de aanvankelijk vereiste aanvraag- en goedkeuringsprocedures voor deze verenigingen.