Eerste Kamer Mexico stemt in met cannabis legalisatie, nu naar Tweede Kamer

Naar verwachting zal het Congres (de Tweede Kamer van Mexico) de cannabis legalisatie aannemen in december en daarmee cannabis legaliseren.

0
mexico cannabis legalisatie
- Advertentie -

De Eerste Kamer van Mexico, de Senaat, stemde deze week in met een cannabis legalisatie voorstel. Daarmee is het nog niet een wet. De Tweede Kamer (House of Representatives) gaat er nu over stemmen in december, waarna de President zijn handtekening er nog onder moet zetten. Senatoren stemden met 82 voor en 18 tegen om het wetsvoorstel goed te keuren, met zeven onthoudingen.

Cannabis legalisatie wetsvoorstel Mexico nu naar Tweede Kamer

Het viel in de lijn der verwachting. Eerder in augustus berichtten we al dat de president van Mexico López Obrador had gezegd op een persconferentie dat het Congres (de Tweede Kamer van Mexico) de cannabis legalisatie wet zal aannemen en hij niet in de weg zal staan.

het verbod op persoonlijk gebruik en bezit is ongrondwettelijk

De wetgever handelt in overeenstemming met een mandaat van het Hooggerechtshof om het federale verbod op cannabis op te heffen nadat hij had vastgesteld dat het verbod op persoonlijk gebruik en bezit in 2018 ongrondwettelijk is. Daarna moest de wet dus worden aangepast.

De rechtbank had de deadline voor wetgevers om de beleidswijziging door te voeren opgeschoven, en zoals het er nu uitziet, hebben ze momenteel tot 15 december.

Wat staat er in de cannabis legalisatie wet van Mexico?

INDIVIDUEN KUNNEN TOT 20 GEREGISTREERDE PLANTEN KWEKEN

Het voorstel zou volwassenen van 18 jaar en ouder in staat stellen cannabis voor persoonlijk gebruik te bezitten en te kweken. Individuen kunnen tot 20 geregistreerde planten kweken, zolang de totale opbrengst niet meer dan 480 gram per jaar bedraagt. Medische patiënten zouden echter een aanvraag kunnen indienen om meer dan 20 planten te kweken.

Persoonlijk bezit zou worden beperkt tot 28 gram, maar bezit tot 200 gram zou worden gedecriminaliseerd.

HET WETSVOORSTEL STELT EEN BELASTING VAN 12 PROCENT OP DE VERKOOP VAN CANNABIS VOOR

Het Mexicaanse instituut voor regulering en controle van cannabis, een gedecentraliseerd orgaan dat in het kader van de maatregel is opgericht, zou worden opgericht en verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de markt en het verlenen van licenties voor cannabis bedrijven.

Het wetsvoorstel stelt een belasting van 12 procent op de verkoop van cannabis voor, waarbij een deel van de inkomsten naar een fonds voor de behandeling van drugsmisbruik gaat.

Openbare consumptie zou zijn toegestaan, behalve in ruimtes die als 100 procent rookvrij zijn aangemerkt. Hennep en CBD zouden worden vrijgesteld van regelgeving die van toepassing is op THC-producten.

Goed nieuws dus voor een land dat al een halve eeuw gebukt gaat onder een War on Drugs. Eerder werd al bekend dat de Amerikaanse legalisering van cannabis de Mexicaanse kartels pijn doet.