Het endocannabinoïde systeem is een van de termen die je vaak terug zult zien komen in de berichtgeving over medicinale cannabis. Daarom is het belangrijk om te weten wat het nou eigenlijk is. De bovenstaande animatie video van Fundacion CANNA (de stichting van het Nederlandse voedingsbedrijf CANNA) legt het super uit. En als je liever leest, kan je dat hieronder doen.
Wat is het endocannabinoïde systeem?
Het is in feite een neurotransmissiesysteem
Het endocannabinoïde systeem is een van de grootste onbekenden van de biologie van ons organisme. Het is in feite een neurotransmissiesysteem, hoewel het veel meer is dan dat, omdat het naast de hersenen ook in andere organen en lichaamsweefsels kan worden aangetroffen.
De ontdekking kwam in 1988 toen Raphael Mechoulam een receptor ontdekten die de werking van in cannabis aangetroffen verbindingen, zoals THC, leek te vergemakkelijken.
Cannabis, cannabinoïden en receptoren
Het blijkt dat de receptor die deze wetenschappers ontdekten CB1 was. CB1 is een van de twee cannabinoïde receptoren die – samen met de eigen cannabinoïden van het lichaam – een biologisch systeem vormen dat bekend staat als het endocannabinoïde systeem.
cannabinoïde receptoren vormen samen met eigen cannabinoïden van het lichaam biologisch systeem
Maar wat zijn receptoren en cannabinoïden precies en hoe werken? Voor degenen die niet biologie hebben gestudeerd, kan dit een moeilijke vraag zijn om te beantwoorden.
Hier is de eenvoudigste uitleg. Receptoren worden op elke cel van uw lichaam aangetroffen en fungeren als bindingsplaatsen voor verschillende verbindingen. Wanneer een verbinding zich bindt aan zijn receptor, volgt er ongetwijfeld een soort van biologische actie of effect. Dit basisprincipe is breed van toepassing op alle systemen van het menselijk lichaam, inclusief het endocannabinoïde systeem.
Medische gebruikers
Wetenschappers hebben ook een aantal cannabinoïden geïdentificeerd die van nature in het lichaam voorkomen
Het is interessant om op te merken dat niet alleen de verbindingen die in cannabis worden aangetroffen, het endocannabinoïdesysteem kunnen activeren. Wetenschappers hebben ook een aantal cannabinoïden geïdentificeerd die van nature in het lichaam voorkomen, wat alleen maar heeft bijgedragen aan een beter begrip van de effecten van medicinale cannabis.
Wat wetenschappers nu weten, is dat het endocannabinoïdesysteem werkt om een verscheidenheid aan biologische functies te reguleren, waaronder slaap, eetlust en pijnperceptie. Door medicinale cannabis te gebruiken om het cannabinoïdengehalte te verhogen, kunnen patiënten de werking van het endocannabinoïdesysteem versterken en uiteindelijk hun persoonlijke symptomen en aandoeningen verbeteren.