Fryske Himp (2013): Terugkijktip!

In de documentaire, in zijn volledigheid hieronder en op YouTube te zien, volgen ze Doede de Jong: Nederland's bekendste wietkweker.

0
- Advertentie -

Als je Nederwiet De Movie nog niet hebt gezien, dan moet je eigenlijk daarmee beginnen alvorens je Fryske Himp aanzet. Maar de keuze is aan jou.

Fryske Himp (2013) door Omroep Friesland over Doede de Jong

Ten eerste misschien omdat tenzij je Fries bent, je enkele stukken zult moeten gokken waar ze het over hebben. De documentaire is namelijk deels in het Fries. In de documentaire, in zijn volledigheid hieronder en op YouTube te zien, volgen ze Doede de Jong: Nederland’s bekendste wietkweker. Destijds was hij nog in verwikkeld in een rechtszaak, maar gelukkig voor Doede en zijn naasten is dat voorbij.

Doede de Jong uit Appelscha is de enige openhartige wietkweker in Nederland. Verschillende politie-invallen hebben er inmiddels toe geleid dat een conservator zijn huis in beslag heeft genomen. Dat hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Zijn – nog steeds illegale – fokactiviteiten zouden een doorn in het oog moeten zijn van het Openbaar Ministerie, terwijl hij ongeveer twee jaar heeft gewacht op een uitspraak van de rechter over de beschuldigingen. Ondanks de dreigende ramp zet Doede te goeder trouw met grote kracht zijn strijd voort tegen de hypocrisie van de huidige cannabiswetgeving. Wetgeving die inhoudt dat we verkocht willen worden, maar niet herbouwd. Criminelen krijgen daardoor de vrije hand: niemand weet echt waar de coffeeshopwiet vandaan komt, zelfs de politie niet. Of willen ze het niet weten? Voor Doede, een overtuigd cannabispromotor, is en blijft dit onverteerbaar. Moet er nog iemand zijn die verantwoord geteelde biologische wiet kweekt voor de bevoorrading van de coffeeshops in Friesland en daarbuiten? In Friesland DOK een portret van een strijdlustige Fries in een warm nest in Appelscha.

Naast Doede zijn situatie, laat het ook beelden zien van een vroege stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod vergadering. Met Joep Oomen en Trekt Uw Plant, maar ook een vlotte Henk Poncin. En Nol van Schaik, die net zoals Joep helaas het einde van de drugsoorlog niet mee heeft mogen maken.

Klik hier om onze Cannabis Industrie Podcast met Doede de Jong te luisteren

Wat ons ook opviel toen we deze week Doede ook nog in het echt zagen, is dat ondanks dat hij weer wat ouder is hij er nu veel beter uitziet en aan toe is. Het is echt een enorme last die van zijn schouders is. En terecht. Doede is het schoolvoorbeeld van een goed bedoelende cannabis kweker. Zoals je ziet in de docu hieronder.

 

Cannabis Industrie Awards 2023