Goes gaat een jaar experimenteren met afschaffing i-criterium

Wanneer deze proef precies ingaat, is nog niet bekendgemaakt.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De gemeente Goes heeft besloten het i-criterium, dat bepaalt dat alleen mensen die ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente een coffeeshop in mogen, voor een jaar af te schaffen. Op die manier kunnen ook mensen uit het buitenland weer terecht in de twee coffeeshops in de stad. VVD en D66 dienden vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in om het criterium af te schaffen. Volgens hen zorgt het i-criterium juist voor straatoverlast, omdat buitenlanders hun drugs dan elders moeten kopen, bijvoorbeeld bij straatdealers.

Eerder succesvol experiment met afschaffing i-criterium in Vlissingen

Chantal Peereboom van de VVD verwees naar een eerder uitgevoerde proef in Vlissingen, waarbij het i-criterium werd afgeschaft. Dit leverde goede resultaten op, omdat de overlast op straat afnam. Mensen uit het buitenland zijn in Vlissingen nu blijvend welkom in de coffeeshops. Peereboom is ervan overtuigd dat dit in Goes ook het geval zal zijn. Het afschaffen van het i-criterium is vooral een pragmatische keuze voor CDA en SGP/CU. Hoewel zij tegen het gebruik van cannabis zijn, maken zij zich wel zorgen over de straatoverlast die het huidige beleid met zich meebrengt.

Goes is niet de eerste stad die het i-criterium afschaft. Veel andere steden in met name het zuiden van het land deden dat al eerder, omdat zij zagen dat de ellende alleen maar toenam op het moment dat mensen uit het buitenland de coffeeshops niet meer in mochten. Het i-criterium was ooit ingevoerd om de stroom aan buitenlandse drugstoeristen een halt toe te roepen.

De gemeenteraad van Goes heeft besloten dat het niet meer nodig was de motie aan te nemen, omdat burgemeester Margo Mulder al bezig is met het opzetten van een proef. Wanneer deze proef precies ingaat, is nog niet bekendgemaakt.

Cannabis Industrie Awards 2023