VVD en D66 Goes dienen vanavond motie in voor proef afschaffing i-criterium

Als PvdA/GroenLinks, Nieuw Goes en de Partij voor Goes zich achter de motie van VVD en D66 scharen, wat ze eerder wel deden, zal deze worden aangenomen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De VVD en D66 zullen tijdens de raadsvergadering vanavond een motie indienen om het i-criterium voor de Goese coffeeshops af te schaffen berichtte gisteren de PZC. Het criterium bepaalt dat alleen mensen die bij een Nederlandse gemeente staan ingeschreven in de coffeeshop terecht kunnen. Als de motie wordt aangenomen, zal het i-criterium voor minimaal een jaar worden afgeschaft, wat betekent dat buitenlandse bezoekers weer welkom zijn in de Goese coffeeshops.

Update, 24 april: Goes gaat een jaar experimenteren met afschaffing i-criterium

Succesvolle pilot in Vlissingen als argument

VVD en D66 stellen dat een soortgelijke pilot in Vlissingen succesvol is verlopen, waarbij buitenlandse bezoekers weer toegang hadden tot de coffeeshops.

In het verleden pleitte de Goese VVD ook al voor afschaffing van het i-criterium in haar verkiezingsprogramma van 2018.

De coalitiepartijen CDA, SGP/CU en VVD stemden echter tegen het voorstel om buitenlandse bezoekers weer toe te laten in de Goese coffeeshops.

Straathandel als reden voor afschaffing

Voorstanders van de afschaffing van het i-criterium stellen dat het weren van buitenlandse bezoekers uit de coffeeshops de straathandel in de hand werkt. Straathandelaren zouden namelijk klaarstaan om mensen die in de coffeeshops geweigerd zijn van hun benodigdheden te voorzien.

Als PvdA/GroenLinks, Nieuw Goes en de Partij voor Goes zich achter de motie van VVD en D66 scharen, zal deze worden aangenomen. Drie jaar geleden haalde een vergelijkbaar voorstel om buitenlandse bezoekers weer toe te laten het nét niet.