Cannabisgebruik veroorzaakt minder long- en hartschade dan het roken van tabak, blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Problems in Diagnostic Radiology. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van Harvard Medical School, toont aan dat cannabisgebruik niet positief wordt geassocieerd met de ontwikkeling van longemfyseem, in tegenstelling tot tabaksgebruik.
Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers CT-scans van de borstkas van 285 proefpersonen: 89 niet-rokers, 97 tabaksrokers en 99 cannabisgebruikers. Tabaksrokers vertoonden significant meer schade aan hun hart en longen, waaronder matige tot ernstige verkalking van de kransslagaders en tekenen van longemfyseem. Deze bevindingen werden niet waargenomen bij cannabisgebruikers.
Cannabisrook veroorzaakt andere gezondheidseffecten dan tabaksrook
De auteurs concluderen dat “de bevindingen gezamenlijk wijzen op verschillende patronen van pulmonale en cardiovasculaire effecten tussen tabak en cannabis.” In het bijzonder bleek uit de data dat cannabisgebruikers in het algemeen geen tekenen van emfyseem of longhyperinflatie ontwikkelen.
Deze conclusies sluiten aan bij eerder onderzoek dat stelt dat cannabisrook en tabaksrook niet even kankerverwekkend zijn. Cannabisgebruik wordt bovendien niet geassocieerd met een verhoogd risico op COPD, longemfyseem, longkanker of andere aan tabak gerelateerde ziekten.
Verdampen als veiligere toedieningsvorm voor cannabis
Daarnaast verwijst het onderzoek naar verdampingstechnologie als een veiligere methode voor cannabistoediening. Verdampers verhitten cannabis tot onder het verbrandingspunt, waardoor blootstelling aan giftige gassen vermindert. Klinische studies erkennen verdamping als een “veilige en effectieve” toedieningsvorm.
Plaatsvervangend directeur van NORML, Paul Armentano, reageerde op de bevindingen: “De meeste Amerikanen erkennen dat tabak schadelijker is dan cannabis – en dat is terecht. Toch blijft cannabis op federaal niveau ingedeeld als Schedule I, terwijl tabak volledig is vrijgesteld, ondanks de honderdduizenden vroegtijdige sterfgevallen per jaar. De wetenschap is helder: cannabis is niet gevaarlijker dan tabak.”