Terugkijktip: Helmondse webinar Podiumbijeenkomst ‘Coffeeshopbeleid’

Helmond heeft op dit moment een coffeeshop en is een controlegemeente in de wietproef. 

0
- Advertentie -

Afgelopen dinsdag organiseerde de gemeenteraad Helmond een podiumbijeenkomst over coffeeshops, wat online te volgen was via YouTube en ook terug is te kijken hierboven. Daaraan deed onder andere burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel mee, evenals Floris Brocaar (preventiemedewerker bij Novadic Kentron), Emile Kolthoff (hoogleraar Criminologie en lector Ondermijning bij Avans Hogeschool), en Ralph Mennes (senior onderzoeker bij onderzoeks- en adviesbureau Breuer & Intraval).

Update, 22 juni 2023: Helmond wacht wietexperiment af voor beslissing over tweede coffeeshop

Criminaliteit, gezondheid en overlast

Het webinar startte met Emile Kolthoff, die onder andere zei: “Je faciliteert een criminele organisatie als je een coffeeshop gedoogd. Criminaliteit aan de achterkant is niet te voorkomen.(…) Het is een duivels dilemma. Aan de andere kant kun je als lokale overheid met goede afspraken over de locatie, keuze voor de ondernemer, controles en handhaving de straathandel beperken en meer zicht krijgen op wat er gebeurt.”

“(…)Een coffeeshop hoeft geen andere impact op de omgeving te hebben dan een winkel of horecazaak”

Ralph Mennes bracht een andere boodschap. Een coffeeshop hoeft namelijk geen overlast te veroorzaken: “Een gemeente heeft veel macht om een voorziening de gewenste invulling te geven. Maak daar slim gebruik van. Een coffeeshop hoeft geen andere impact op de omgeving te hebben dan een winkel of horecazaak.”

Floris Brocaar bracht onder andere in: “Cannabis is een drug, vergeet dat niet. Het is moeilijk te voorspellen wie verslaafd raakt. Onder jongeren is het gebruik al een tijd stabiel. Wel groeit de groep die er problemen mee krijgt.’’ En over het monopolie van de enige coffeeshop van Helmond: “Het is in ieder geval fijn als consumenten kunnen kiezen voor aankoop in een shop in plaats van op straat.”

Helmond heeft op dit moment een coffeeshop en is een controlegemeente in de wietproef.

Cannabis Industrie Awards 2023