Vorige week woensdagochtend is de politie binnengevallen bij Kulu Trading in Loosdrecht voor ‘vermoedens van drugshandel’ zoals op Noord Holland nieuws is te lezen. Daarbij wordt gemeld dat er ‘spullen aangetroffen [zijn] die daarmee te maken hebben’. Rond de honderd mensen zouden zijn ingezet bij de inval.
Niet de eerste inval voor Kulu Trading
Bij een reeks invallen [in 2015] in verband met de growshopwet, was Kulu de enige pechvogel waar cannabiszaden in beslag zijn genomen
Kulu Trading is opgericht in 1975 en is nog steeds de grootste groothandel in rookbenodigdheden en parafernalia. Gelegen in Nieuw-Loosdrecht, vlakbij Amsterdam. Het bedrijf heeft meer dan 3000 artikelen, geleverd uit voorraad vanuit ons magazijn, met meer dan 20 exclusieve merken zoals Tsunami, SLX, Zydot en Cannabuds. “We voorzien in de behoeften van elke roker en blijven innoveren om de perfecte rookervaring te creëren” zo valt te lezen op de Kulu Trading website.
Het is niet de eerste keer dat de politie een inval heeft gedaan bij Kulu Trading. Na de invoering van de growshopwet in 2015, is er een inval geweest op 16 maart waarbij vooral spullen zijn meegenomen die gebruikt kunnen worden bij de kweek van cannabis. Maar ook cannabiszaden die legaal zijn in Nederland. Bij een reeks invallen in verband met de growshopwet, was Kulu de enige pechvogel waar cannabiszaden in beslag zijn genomen.
Grinders, zakjes, stempels, pijpjes illegaal?
“Dan moet je denken aan versnijdingsmiddelen, zakjes, stempels, pijpjes en andere zaken die drugsproducenten en dealers nodig hebben”
In een persbericht van de politie maakten ze bekend dat de burgemeester op 1 oktober het pand heeft gesloten voor 6 maanden. Kwalijk is de volgende uitspraak: “In dit geval hebben we te maken met een bedrijf dat zaken verkoopt die grootschalige drugshandel mogelijk maken. Dan moet je denken aan versnijdingsmiddelen, zakjes, stempels, pijpjes en andere zaken die drugsproducenten en dealers nodig hebben. Dit bedrijf draagt dus bij aan het in stand houden van de drugscultuur, die voor veel problemen zorgt. En dat is strafbaar.”
Burgemeester Crys Larson van de gemeente Wijdemeren voegde er aan toe in het persbericht: “Bij deze actie hebben we als één overheid opgetreden. Dit is het meest effectief omdat we vanuit zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere wet- en regelgeving kunnen optreden. Door deze interventie hebben we een netwerk voor het faciliteren van drugshandel en productie geraakt en een signaal afgegeven aan vergelijkbare bedrijven.”
Verwachten vrijspraak, zoniet dan dreigt er gevaar voor een ontelbaar aantal bedrijven in Nederland
Dat signaal waar de burgemeester het over heeft, zal zeker kennis van worden genomen in de branche. Een signaal gebaseerd op een misvatting, want deze producten zijn niet illegaal volgens de opiumwet. Ook vallen ze niet onder de growshopwet. We verwachten dan ook een positieve uitspraak in de rechtszaak die zal volgen, mits er niets anders is aangetroffen dan vermeld in het persbericht. Zoniet, dan dreigt er gevaar voor een ontelbaar aantal bedrijven in Nederland.
Naast de sluiting en de inbeslagname van producten, is ook de administratie in beslag genomen.