Highlife Cup 2021 jurering: de start en aanpak (Deel 1)

De Highlife Cup 2021 is van start gegaan en iedere zaterdag doet Mauro Picavet een update van het proces van jureren.

0
Highlife Cup 2021

Deze maand is de Highlife Cup 2021 van start gegaan nadat eerder dit jaar de voorbereidingen waren aangekondigd. Omdat ik kersvers (volledig) jurylid ben geworden, leek het me leuk om wekelijks op zaterdag een inkijkje te geven in hoe de jurering vanuit mijn perspectief verloopt.

Lees ook:

Oudste cannabis cup van Nederland voor coffeeshops en zadenbanken

De Highlife Cup is de oudste cannabis cup van Nederland voor coffeeshops en zadenbanken. En dit is alweer de 27e editie. In dit eerste deel neem ik je mee in hoe ik deze megaklus aanpak. In bijna alles wat ik doe ga ik vrij systematisch te werk, zo ook nu.

voorgenomen om te beginnen met alle samples per categorie te jureren op uiterlijk en smaak

Bij thuiskomst ben ik dan ook gestart met per categorie alle toppen alvast te onderwerpen aan de geurtest om te kijken of ik de top 3 er al uit kan pikken.

Als ik ze gevonden had, jureerde ik ze ook al alleen op het punt geur. Het was al donker namelijk en pas de volgende dag zou ik grote stappen kunnen maken.

Ik had namelijk mezelf voorgenomen om te beginnen met alle samples per categorie te jureren op uiterlijk en smaak. Dat doe je overigens met een cijfer van 1-10 (een 1 en een 10 worden eigenlijk nooit gegeven, half punt mag ook). Ook jureer je op smaak en uitwerking, waarvan de laatste dubbel telt. Het jureren gaat van thuis en je hebt twee maanden de tijd voor, wat neerkomt op zo’n 3 samples per dag. In de jury zitten ongeveer 10 mensen.

Highlife Cup 2021: 15 categorieën om te jureren

De categorieën van de 2021 editie zijn als volgt:

 • A Hybriden algemeen Hydro
 • B Hybriden algemeen Aarde/Bio
 • C Automatische soorten
 • D Haze op Hydro
 • E Haze op Bio/Aarde
 • F Kush soorten
 • G Skunk soorten
 • H Sativa
 • I Indica
 • J USA soorten (Amerikaanse genetica)
 • K Outdoor soorten
 • L CBD soorten
 • M Hasj import
 • N Nederhasj
 • O Extracties

Jureren op uiterlijk en geur

Ik was er dan ook wel een ruime middag zoet mee deze week, ondanks dat ik vrij snel en accuraat op uiterlijk en geur kan jureren. Maar het zorgde er wel al voor dat er een flinke start is gemaakt. Nu jureer ik ook overdag, maar vooral in de avond is dit handig omdat het licht dan niet net zo mooi is als overdag, waarmee ik wil voorkomen dat ik op uiterlijk moet jureren terwijl dat ik het niet goed meer kan zien. Wel kan het voorkomen dat er later bij nader inzien toch een iets hogere uiterlijk of geur score aan wordt gegeven na een correctie.

In feite is het best beoordeelde soortje de benchmark voor de rest van de categorie

Waar ik bij kijk voor uiterlijk is naar of in het geval van een top, of het er gezond uitziet en eventueel trichomen zichtbaar zijn. Geur is heel subjectief: wat vind ik namelijk zelf lekker? Maar wanneer je de best ruikende samples bij elkaar zoekt, weet je toch wel al vrij snel welke de nummer 1, 2 en 3 zijn. De scores geef ik ook daar naar. In feite is het best beoordeelde soortje de benchmark voor de rest van de categorie. Ik heb dan op dit moment vooral de samples getest die als beste uit de uiterlijk- en geurtest kwamen, waar ik de rest van de samples daarna mee kan vergelijken.

En er zitten zeker weten pareltjes tussen. Zoals bij wel meer cannabis cups is de top 3, soms top 5, toch echt een stuk beter dan de rest. In veel van de grote categorieën verwacht ik dan ook dat het spannend gaat worden.

Volgende week zaterdag kan je deel 2 verwachten van mijn Highlife Cup 2021 jurering.