Kamala Harris, de vicepresident van de Verenigde Staten en Democratisch presidentskandidaat voor 2024, heeft aangekondigd dat zij cannabis zal legaliseren op federaal niveau als ze wordt verkozen. Volgens haar campagneplan wil Harris ervoor zorgen dat de veilige teelt, distributie en het bezit van recreatieve cannabis “de wet van het land” wordt. Dit plan is onderdeel van een breder programma dat zich richt op het wegnemen van juridische barrières die vooral zwarte mannen en andere Amerikanen belemmeren.
Kansen voor zwarte mannen in de cannabisindustrie
De vicepresident benadrukt dat de huidige wetgeving rond cannabis onevenredig veel impact heeft op zwarte mannen, die jarenlang disproportioneel zijn gearresteerd en vervolgd voor cannabisgebruik.
Harris wil ervoor zorgen dat zwarte mannen, nu de cannabisindustrie steeds groter wordt, toegang krijgen tot werkgelegenheid en welvaart in deze nieuwe markt.
Hiermee hoopt zij niet alleen rechtvaardigheid te bevorderen, maar ook kansen te creëren binnen de opkomende cannabisindustrie.
No one should go to jail for smoking weed. pic.twitter.com/D932NCGmPP
— Kamala Harris (@KamalaHarris) October 15, 2024
Vertraging door federale bureaucratie
Harris gaf tijdens een townhall op The Breakfast Club aan dat de vertraagde herindeling van cannabis deels te wijten is aan de bureaucratie van federale instanties, zoals de Drug Enforcement Administration (DEA).
Hoewel de regering stappen zet om de status van cannabis te herzien, benadrukte Harris dat bureaucratische processen de vooruitgang vertragen.
Ze weersprak daarnaast beschuldigingen dat haar huidige standpunt in tegenspraak zou zijn met haar verleden als aanklager in San Francisco en als procureur-generaal van Californië.
Campagne gericht op gelijkheid en kansen
Harris ziet de legalisering van cannabis als een manier om onrechtvaardige juridische obstakels af te breken en economische kansen te creëren.
De campagne focust hiermee specifiek op zwarte kiezers, vooral mannen, door hen een aandeel in de opkomende cannabisindustrie te beloven.
Dit is onderdeel van haar bredere “kansenagenda” om ongelijkheden op te heffen en de toegang tot welvaart en banen te vergroten.