Kom maar door met Postbus 51 campagne voor gezonder cannabisgebruik

Als gevolg van een CDA/CU motie om het roken van wiet te ontmoedigen oppert Mauro in een nieuwe column het idee voor een Postbus 51 campagne voor gezonder cannabisgebruik.

0
postbus 51
- Advertentie -

Toegegeven, het is niet mijn idee. Maar het is wel iets wat me te binnen schoot toen ik vorige week werd geattendeerd op weer een domme cannabis gerelateerde motie van Anne Kuik (CDA) en Don Ceder (ChristenUnie).

Gristenen willen het roken van wiet ontmoedigen

Ik doel namelijk op de ‘motie van de leden Ceder en Kuik over het ontmoedigen van het roken van hasj/marihuana’. Daarin valt te lezen:

overwegende dat het kabinet streeft naar een rookvrije generatie met het oog op de gezondheid van de jeugd;

overwegende dat het roken van hasj/marihuana minstens net zo schadelijk is voor de gezondheid als het roken van tabak;

overwegende dat zolang jongeren hasj/marihuana roken er geen sprake kan zijn van een rookvrije generatie;

verzoekt de regering om naast het ontmoedigen van het roken van tabak door jongeren ook het roken van hasj/marihuana te ontmoedigen,

Ja, het staat er echt. Volgens de gristenen is het roken van wiet net zo schadelijk voor de gezondheid als het roken van tabak.

Dat terwijl in de RIVM ranking van drugs, ooit opgesteld in opdracht van de toenmalige VWS minister Ab Klink van nota bene het CDA zelf, cannabis toch echt op plaats 11 staat terwijl tabak op plek 4 staat.

ranking drugs rivm
Via Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Toegegeven, het roken van wiet is niet de meest gezonde manier van consumptie

Maar, ergens begrijp ik ze ook wel een beetje. Want je kunt niet ontkennen dat het gros van de cannabis consumenten het geliefde kruid mengt met tabak als de voornaamste consumptie methode.

Het is ook maar de vraag of dat is meegenomen bij het opstellen van de bovenstaande RIVM ranking. Zoja, dan zou cannabis eigenlijk nog lager in het rijtje moeten staan.

Maar goed, zo’n motie doet natuurlijk niets. De motie is dan ook nog niet aangenomen en ik denk dan ook niet dat de motie zal worden aangenomen. En ook al wordt het aangenomen, is het niet zo dat er direct iets mee zal worden gedaan.

Update: de motie is ook daadwerkelijk aangenomen.

In de plaats daarvan zou er eens een goede campagne moeten komen die gezondere consumptie van cannabis promoot. Een soort Postbus 51 campagne. Een idee dat niet van mij is, maar wat ik mijn collega Derrick Bergman meermaals heb horen vertellen.

Voor de jongere lezer, hieronder een voorbeeldje van zo’n Postbus 51 spotje.

Sinds 2 juli 2012 bestaat Postbus 51 echter niet meer en valt het simpelweg onder de Rijksoverheid.

‘Postbus 51’ campagne om het puur roken, verdampen en edibles te promoten

Maar je kan je best voorstellen hoe zo’n campagne er uit zou kunnen zien. Daarin zou de cannabis consument moeten worden uitgelegd dat het puur roken, dus zonder tabak, gezonder is dan het roken van cannabis gemengd met tabak.

Daarnaast zouden ook alternatieven als het verdampen en edibles moeten worden gepromoot. Het gezondst van allemaal zijn wel edibles, of olie druppels. Maar ook het verdampen van cannabis waarbij geen verbranding plaatsvind is vele malen gezonder weer dan het puur roken.

Dat niet alleen, de beide methodes zijn daarnaast ook nog eens veel efficiënter dan cannabis in de fik steken. Je kan daardoor langer met je voorraad doen.

Kortom, ik zou een andere motie indienen die wél volgens de harm reduction principes gaat en niet just say no

Die zal er alleen wel niet komen. Wellicht daarom een idee voor de branche zelf om de handschoen op te pakken en daarmee tevens een wit voetje te halen bij onze vrienden van de overheid.