Column: Jef over verdampen van cannabis als meest voordelige keuze

In een uitgebreide column legt Jef Martens zijn ervaring uit met het verdampen van cannabis met een vaporizer (Pax 3) en waarom het volgens hem nog niet echt aanslaat in Nederland.

0
vaporizer medicinale cannabis rechtszaak veteranen moeders atleten rechtszaak tegen de staat onderzoek cbd corona crisis angst
- Advertentie -

De afgelopen weken zijn er verschillende stukken op cannabisindustrie.nl voorbijgekomen in hetzelfde thema. Of het met de zomermaanden te maken heeft weet ik niet, maar Rens, Mauro en Gweedo hebben allen de tabakzak in de wilgen gehangen. Allereerst wil ik hen feliciteren. Het aanpassen van een routine, gewenningspatroon is een flinke uitdaging. Ik wens hen succes en wilskracht toe voor moeilijke momenten.

In dit stuk beschrijf ik veel over tabak. Een genotsmiddel dat ondertussen de maatschappij uitgewerkt wordt. Ik denk dat dat goed is, tot op zekere hoogte. Het is gezonder om niet te roken. Daarom ook vandaag aandacht voor verdampen.

De meest geconsumeerde tabaksproducten nu, zijn geen producten waar je trots op kunt zijn. Trots, in de vorm van een mooi, eerlijk product, puur en vol van smaak. Vandaar, ik raad roken van tabak niet aan.

In het minuscule marktsegment voor pijptabak kan/kon dat oog voor kwaliteit bestaan. Daar geniet ik, met mate, een of twee keer per week van. Een uur verplicht niks doen dan denken, lezen of muziek luisteren, anders verbrand je je tong. Dat onthaasten is misschien een bijdrage aan het welzijn.

Routines en gewoontes bij cannabis consumptie

Het aanpassen van routines, gewoontes. Er zijn boeken over volgeschreven. Van nature zijn we er niet goed in. Het brein maakt paden aan die steeds beter, sneller worden, hoe vaker we ze bewandelen. De routinematige dingen die we doen, kunnen we daardoor fysiek gezien moeilijk veranderen. Het pad is nu eenmaal de kortste of snelste weg in ons brein.

Ondanks dat er een wens is om iets te veranderen, zit onze routine ons in de weg

Het wordt interessant wanneer de routine tegenover de wens van verandering komt te staan. We weten bijvoorbeeld allemaal dat meer bewegen goed is voor ons. Toch komen weinig mensen makkelijk, dagelijks tenminste 30 minuten van de bank af. Ondanks dat er een wens is om iets te veranderen, zit onze routine ons in de weg.

Bij cannabis consumptie is dat niet anders. En bovenop het voorgenoemde komen er nog meer onbewuste factoren bij. Het heeft namelijk te maken met onze (cannabis) cultuur. Naast de interne belemmering heb je dan ook nog te maken met externe belemmeringen. Ik zal er enkele toelichten, in het thema van de vaporizer. De vaporizer of verdamper is voor mij een van de meest handige en vooruitstrevende veranderingen in de cannabiscultuur.

Jef aan de vaporizer met de Pax 3

Pax 3 vaporizer van Jef
De vaporizer die voor mij de cannabis consumptie significant verbetert

Mijn persoonlijke ervaringen begonnen met een Pax 3. Ik kocht er een om uit te proberen of verdampen van cannabis iets zou kunnen zijn voor mijn destijds zieke vader. Wanneer een levensbedreigende ziekte je leven beheerst, en dat van je familie, heb je meer over om mogelijk leed te verzachten. De Pax 3 heeft dat voor ons beide gedaan.

De vaporizer kan bij verschillende situaties uitkomsten bieden. Op medicinale of therapeutische wijze zijn er duidelijke voordelen ten opzichte van het verbranden van cannabis.

Mocht iemand luchtweg problemen ondervinden, zijn er minder nadelige stoffen in de dampen die men inademt. Ook zijn de longen een van de meest snelwerkende toedieningsvarianten.

Voordelen van verdampen

Verder is verdampen effectiever dan verbranden. Onderzoek (PDF) wijst uit dat via verdampen er meer werkzame stoffen (46% bij verdampen, 25% bij roken) worden opgenomen in het bloed. In combinatie met het feit dat je alleen verdampt wat je wilt consumeren, maakt dat een heel efficiënt resultaat. Je kunt zo precies doseren, bijnemen wanneer je dat nodig acht. En dat met minder cannabis per portie.

Onderzoek (PDF) wijst uit dat via verdampen er meer werkzame stoffen worden opgenomen in het bloed

Voor de recreant zijn er ook voordelen. Ik kan me nog goed een kleine streek van me voor de geest halen. Een van mijn oude bekenden organiseerde november 2019 een borrel. Ik had mijn vaporizer mee, omdat ik niet drink. Zo vroeg ik of de organisator de toekomst wilde meemaken. De toekomst van cannabisconsumptie. Of we daarvoor binnen mochten consumeren, enkele andere nieuwsgierigen en ik.

Hij was wat huiverig – binnen werd niet gerookt. Moest hij het toestaan? Ik vroeg of hij iets kon ruiken op dit moment. Hij antwoordde “Nee”. Ik zei: “Welkom in de toekomst. We zijn al een kwartier geleden begonnen…” Daar moest hij natuurlijk het zijne van weten! Vrijwel iedereen is altijd verbaasd als je de damp ruikt die in de directe nabijheid is van de verdamper. Het lijkt in de verste verte niet op de ‘hennepgeur’ die oom agent altijd bezighoudt.

En zo komen we dus bij de smaak. Cannabis puur, en zeker geholpen via een verdamper, haalt het beste uit de plant naar voren. Een gemiddelde verdamper kan wat spelen met temperatuur. Daarmee kun je nog beter sturen welke werkzame stoffen inclusief de smaakstoffen (terpenen) wel en niet in de damp zitten. Maar waarom is dan de verdamper nog geen doorslaand succes op de markt?

Tabak, gemak en prijs weerhouden meer cannabis consumenten over te stappen op verdampen

Vele consumenten zijn verslingerd aan de combinatie tabak en cannabis. In mijn hobby van het pijproken zie je veel herkenbare elementen terugkomen. Het is een ritueel om een joint te draaien: een ultieme vorm van zelfexpressie. De tabakskeuze, verhoudingen tabak en cannabis, vloei, tip en vorm. Het geeft een gevoel van controle.

Het is een ritueel om een joint te draaien: een ultieme vorm van zelfexpressie

Daarnaast is men verslingerd aan gemak. In combinatie met een Hollandse passie voor kostenbesparing zit je dan goed met een joint. Gemak uit zich in het eenvoudig beschikbaar zijn van tabak, goedkope parafernalia zoals een lange vloei en een visitekaartje als tip. Het liefste natuurlijk de cannabis goedkoop, zoals via de bulkkorting als je 5 gram in een keer van 1 soort koopt. En natuurlijk je favoriete wegwerpaansteker.

Zo zit de expressie dus in de manier van doen, de creativiteit en niet in de middelen. Geheel tegenovergesteld aan bijvoorbeeld consumptiegedrag bij automobielen. Daar gaat het vaak om de pauwenveren. Binnen de pijprookhobby kun je ook al deze kanten op. Maar een onooglijk goedkope, goed gemaakte pijp kan technisch beter presteren dan een kunstwerk van bruyerehout.

Ook zien we bij de beginnende pijproker ietwat twijfel. Moet je je budget steken in de pijp of in de rookwaar? Een presentator van een podcast omschreef het vorige week als volgt: laat de aspirant $100 dollar investeren. Stop het merendeel van het budget in een technisch prima pijp. Daarmee is de aspirant direct gebonden aan zijn of haar keuze. Er is immers een diepte investering gemaakt. De kans dat iemand met meer aandacht begint is groot omdat er een offer is gebracht.

En daarmee kom je direct bij een advies voor een vaporizer en de conclusies waarom vaporizers (nog) niet aanslaan in de Nederlandse cannabiscultuur.

Een vaporizer kopen impliceert commitment, kost geld en is persoonlijk

Allereerst is het kopen van een vaporizer impliciet een commitment. Jij onderstreept dat je zoveel cannabis consumeert dat de aanschaf wel aanvaardbaar is. Je zou dat kunnen zien als een bevestiging van iets dat uit de hand loopt. Zolang je de diepte investering niet doet, kun je namelijk op elk moment stoppen. Uiteindelijk heb je zo nog geen gedragsverandering te pakken.

Maar net als de pijp een soelaas biedt voor ritueel doordrenkte shagrokers die willen minderen, is een nieuwe methode al een stap in de goede richting. Veel shagrokers die willen stoppen, doen dat via de pijp. Het biedt drie voordelen: sommigen gaan van 20+ shaggies per dag naar 3x een pijp. Dat is winst, in alle varianten. Minder tot geen rook over de longen, minder tabaksgebruik en direct minder kosten. En toch houd je het ritueel in het voorbereiden van het rookmoment.

Zo heb je met een vaporizer ook gauw meer geld over. Geen tabak, geen vloei, geen tips. Wel wat andere verbruiksgoederen om het apparaat schoon te houden. Maar ook minder kosten omdat je meer THC uit je cannabis haalt; je consumeert alleen als je inhaleert. Niet als je wacht. Het nadeel is dat je éérst de investering moet doen alvorens de voordelen te genieten en kunt gaan besparen. Je haalt nóg meer uit je vaporizer als je de overblijfselen, ‘already vaped bud’ ook nog eens verwerkt.

Een ander punt is dat een vaporizer wel erg persoonlijk is

Een ander punt is dat een vaporizer wel erg persoonlijk is. Misschien wel net zo moeilijk uit handen te geven als een mobiele telefoon. Al zijn er wel creatieve oplossingen zoals een opzetstuk om de vaporizer te koppelen aan een waterpijp of bong. Maar het is niet als een joint rondgeven. Zeker niet sinds de coronaperikelen. Ook zijn sommige vaporizers zoals de Volcano erg onhandig of gevoelig zoals De Verdamper van Evert.

Bij mij is de verandering ook doorgezet. Een half jaar voor corona had ik al de knop omgezet (of aangezet) om zonder tabak verder te gaan. Enkel voor cannabisproducten had ik nog een tabak in huis (zonder toevoegingen). Corona zorgde ervoor dat ik preventief niet meer mijn wekelijkse pijp(en) rook. Af en toe gaat de vaporizer aan, om zo gericht te ontspannen en te genieten. En ondertussen al jaren geen alcohol meer. Wat is er toch een boel veranderd.

Verandering gaat niet vanzelf

Mijn advies luidt dan ook: wil je wat veranderen, dan moet je er wat voor doen. En zo kan naast de pure joint ook de vaporizer je helpen van de tabak af te komen. Maar neem niet zomaar een goedkope! Je weet nu waarom.