Waarom cannabis verdampen met een vaporizer niet aanslaat in Nederland

In een nieuwe column verwoord Mauro waarom hij denkt dat het verdampen van cannabis met een vaporizer in Nederland maar niet aanslaat.

0
trimbos cannabisgebruik methode joints roken verdampen edibles
Uit de Trimbos Factsheet 'Gebruikswijzen van cannabis en hun effecten en gezondheidsrisico's' van 2019
- Advertentie -

Vandaag markeert alweer precies twee weken nadat ik voor de laatste keer tabak heb geconsumeerd. Zoals ik schreef in mijn column van vorige week, ben ik sindsdien namelijk cannabis puur gaan roken en weer aan het verdampen geslagen. Maar waarom slaat dat verdampen met een vaporizer niet aan in Nederland? Ik heb wel een vermoeden.

Populariteit verdampen in Nederland

Zoals je kunt zien in de grafiek hierboven uit de Factsheet ‘Gebruikswijzen van cannabis en hun effecten en gezondheidsrisico’s’ van het Trimbos uit 2019, slaat het inderdaad nog niet echt aan. Het roken met tabak is veruit het populairst: 90,7% als je alles optelt. Dat staat in sterk contract met puur roken: een magere 17,9%. Maar 2,7% rookt echt alleen puur.

En verdampen? Als je alles optelt kom je uit op 7,1% waarvan maar 1,3% altijd een vaporizer gebruikt bij het consumeren van cannabis.

Vaporizers (verdampers) zijn al even verkrijgbaar

Zelf ben ik niet geheel nieuw met het fenomeen vaporizers, oftewel verdampers als je echt alles naar het Nederlands wilt vertalen. Toen ik nog de Engelstalige cannabis cultuur website The Stoned Society deed, begon ik al snel met het reviewen van producten waaronder vaporizers. Ik begon met de vaporizers van huisgenoten en andere producten, waarna ik opviel bij Azarius. Dat was het begin van een samenwerking die deels nog steeds in stand is sinds 2012. Later zou ik ook tijdelijk voor de Nederlandstalige CNNBS website de vaporizers reviewen van VapoShop.

Ik begon in 2012 met het reviewen van vaporizers

Niet alles heb ik gehouden, veel zijn ook terug gestuurd. Maar enkele favorieten heb ik nog steeds en kwamen met name deze tweede week goed van pas. Het is nogal wat namelijk, van cannabis roken met tabak over stappen naar puur cannabis roken. Dat ging op zich best prima, maar ik had wat afwisseling nodig. Onder andere omdat wanneer je puur rookt, je over het algemeen ook langer doet over het roken zelf dan wanneer je met tabak rookt. Ik houd wel van afwisselingen. Variety is the spice of life immers.

Vier vaporizers in mijn arsenaal om me van de tabak te houden

Het is daardoor dat ik weer vaker naar de vaporizer greep. Eerder deed ik dat eigenlijk alleen maar om hasjolie te dabben met mijn Focus V Carta (een draagbare, elektronische dabrig). Allereerst kwam ook de DynaVap weer om de hoek kijken. Erg praktisch zo’n kleine verdamper die je met een stormaansteker moet verwarmen. Je kan snel een klein beetje wiet verdampen voor een of twee hits en kunt er daarna ook wat hasj over sprenkelen om ook wat hasj te verdampen.

dynavap vaporizer
Mijn dynavap vaporizer.

Toch was het niet genoeg. Afgelopen weekend kwam ik zowaar op een gegeven moment zonder wiet te zitten. Ik had drie voorgedraaide puur joints gemaakt vooraf, maar de avond bleek langer te gaan duren dan gedacht. De DynaVap hielp me enigszins uit de brand, maar eigenlijk was die ook op.

Toen bedacht ik me dat ik nog een Puffco Plus pen vaporizer had liggen. Maar natuurlijk niet bij. Daarmee kan ik gemakkelijk hasjolie verdampen zonder dat eigenlijk iemand het doorheeft. In tegenstelling tot de Focus V Carta. Ook vond ik gelukkig deze week weer de juiste kabel zodat ik mijn VapeXhale tafel vaporizer weer kan gebruiken.

vapexhale
Mijn VapeXhale Cloud Evo tafelvaporizer.

Waarom is het verdampen van cannabis in Nederland niet populairder?

Waar ik naartoe wil is dat sinds ik de tabak heb weten links te liggen, ik de weg naar de vaporizer makkelijk weer te vinden. Mijn longen zijn me wederom dankbaar, uiteraard is het gezonder dan roken. Maar het is vooral fijn om niet die drang te hebben om toch te willen roken, met of zonder tabak. Dat is namelijk waar het scheef gaat bij veel mensen: je laat ze een vaporizer proberen en niet lang daarna steken ze een joint met tabak of een sigaret op. Dat niet alleen: het gaat vaak ook fout bij het demonstreren. Ik probeer het vaak wel, alhoewel ook soms met tegenzin. Je verdamper is toch ook net zoals je mobiele telefoon en geef je niet zo graag uit handen. Helemaal vanwege de hygiëne.

het is en blijft een proces van vallen en opstaan, leren en proberen

De meesten weten ook niet welke verdamper geschikt voor ze is. Maar dat is ook niet zo gek als je ziet dat een fanaat zoals ondergetekende er blijkbaar vier nodig heeft om echt bevredigd te zijn.

Toch zullen de mensen die de overstap willen maken, eerst moeten stoppen met de tabak. Eerst puur roken misschien, net zoals ik zelf. Pas daarna gaan verdampen. Hoe dan ook: het is en blijft een proces van vallen en opstaan, leren en proberen.