Lampenfabrikant Signify schrapt 1000 banen, bijna helft in Nederland

Signify reageert op moeilijke marktomstandigheden met grootschalige reorganisatie en schrapt 1000 bannen, bijna de helft in Nederland.

0
Signify
Afbeelding via Signify op Facebook.
- Advertentie -

Lampenfabrikant Signify, voorheen de lichtdivisie van Philips, heeft een ingrijpende reorganisatie aangekondigd waarbij dit jaar wereldwijd 1000 banen zullen verdwijnen. Nederland wordt hard getroffen met bijna de helft van deze banen die zullen verdwijnen, zonder exacte aantallen te specificeren. De reorganisatie, die al in december was aangekondigd, is nu officieel bevestigd door topman Eric Rondolat, tijdens de presentatie van de jaar- en kwartaalcijfers berichtte de NOS.

Onzekerheid en kritiek van vakbonden

Verschillende vakbonden uiten hun zorgen en kritiek op de reorganisatieplannen van Signify. Zij beweren niet vooraf geïnformeerd te zijn en wijzen op de impact van het verlies van ongeveer een kwart van de Nederlandse werknemers.

Vakbondsvertegenwoordigers stellen vragen over de strategie van het bedrijf en twijfelen aan de effectiviteit van eerdere maatregelen.

De aankondiging heeft niet alleen gevolgen voor de direct getroffen medewerkers, maar veroorzaakt ook onzekerheid onder het overige personeel.

Marktomstandigheden en dalende omzet dwingen tot maatregelen

Signify geeft aan dat de reorganisatie een reactie is op moeilijke marktomstandigheden, met name in China, waar de markt niet herstelt.

Naast de zwakke markt heeft de overgang naar duurzamere ledlampen en problemen op de vastgoedmarkt geleid tot verminderde vraag naar traditionele lampen.

Het bedrijf hoopt met deze maatregelen, waaronder het sluiten van de laatste productieplek in Nederland, een kostenbesparing van ongeveer 200 miljoen euro te realiseren.

Signify nam in 2021 Osram’s Fluence over voor 242 miljoen euro en stelde vorig jaar de Nederlander Michiel van Dam aan als CEO. Fluence is een adverteerder van cannabisindustrie.nl