Legale wiet in Canada nu goedkoper (met belasting) dan illegale wiet

Volgens een schatting in het verslag weet de legale wiet in Ontario nu 25,1% van de cannabis consumenten aldaar te bereiken.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

De publicatie van het Q1 kwartaalverslag van de Ontario Cannabis Store geeft een interessant kijkje in wat er achter de schermen plaatsvindt in Canada. De Ontario Cannabis Store beheert een legaal monopolie op de onlineverkoop van cannabis aan consumenten en de groothandelsdistributie aan particuliere fysieke cannabis winkels in de hele provincie Ontario, Canada. Ontario is de meest dichtsbevolkste provincie van Canada, waar de grootste stad Toronto in ligt. Evenals de hoofdstad van het land Ottowa.

Legale wiet goedkoper dan wiet van de zwarte markt

Daarin geven ze aan dat via de onlineverkoop voor het eerst prijzen gemiddeld lager ligger dan de zwarte markt, ondanks dat ze er natuurlijk belasting over betalen.

In de online winkel van de Ontario Cannabis Store was de prijs 7,05 Canadese dollar

Tussen 1 april en 30 juni was de prijs volgens het verslag op de zwarte markt (data via WeedMaps) rond de 7,98 Canadese dollar per gram. In de online winkel van de Ontario Cannabis Store was de prijs 7,05 Canadese dollar per gram. In de fysieke cannabis winkels was het overigens 9,88 dollar per gram. Online bestellen is dus duidelijk goedkoper.

Maar als je toch liever naar een winkel gaat, zodat je het product kan zien en ruiken, betaal je daar ook iets meer voor.

25,1% van de markt in handen van de legale producenten en verkopers

Maar liefst 74,9% is nog steeds in handen van de zwarte markt

Volgens een schatting in het verslag weet de legale wiet in Ontario nu 25,1% van de cannabis consumenten aldaar te bereiken. Maar liefst 74,9% is nog steeds in handen van de zwarte markt. Anderzijds kan je ook stellen dat het eerst 100% is en nu in ieder geval een kwart daarvan aan legale wiet is. Dat komt neer op zo’n 14 miljoen gram, of zo’n 14 ton.

Er is dus nog werk aan de winkel om van die 25,1% dus 100% te maken. Maar het is een fabeltje dat dit ooit zal lukken. Ook in Nederland met de wietproef wordt gedacht dat de regulering de zwarte markt zal opdoeken. Als daaraan moet beoordeelt worden of het een succes is geworden of niet, dan kunnen we nu de resultaten en conclusies al invullen.